1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Malmössä kaksi naista haavoittui illalla luodeista

Kaksi ihmistä haavoittui luodeista torstai-iltana Etelä-Ruotsissa Malmössä. Samaan aikaan poliisi tutkii toistakymmentä ampumatapausta, joissa kohteina on ollut maahanmuuttajataustaisia ihmisiä. Yksi ihminen on kuollut ampumisissa.

Poliisi etsi todistusaineistoa ampumatapauksen jäljiltä Malmössä tiistaina. Kuva: SVT

Torstai-iltaisessa ammunnassa sai kaksi naista sairaalan mukaan lievähköjä vammoja. Laukaukset ammuttiin ulkoa ikkunan läpi asuinhuoneistoon Krocksbäckin kaupunginosassa. Yhteyttä maahanmuuttajataustaiseen ammuntaan ei ole toistaiseksi voitu osoittaa.

Malmön poliisi tutkii parhaillaan lukuisia ampumavälikohtauksia, joille ei oli pystytty osoittamaan mitään motiivia. Yhteisenä nimittäjänä näyttäisi olevan uhrien maahanmuuttajatausta.

Tiistai-iltana tummaihoista 28-vuotiasta miestä ammuttiin takaapäin, kun hän odotti linja-autoa. Mies sai vakavia vammoja, mutta selvisi hengissä. Mies ei ole poliisile entuudestaan tuttu eikä ampumiselle näyttäisi olevan motiivia.

Rikoskomisario Per Lidehällin Malmön poliisista kertoo, että viikko sitten saattui lähes identtinen tapaus.

- Puhumme samasta alueesta, värillinen mies ammutaan lähes samalla tavalla takaa linja-autopysäkillä, Lidehäll kertoi. Poliisn mukaan maahanmuuttajavastaisuus on yksi työhypoteesi, mutta varmuutta asiasta ei ole.

Poliisin tietoon on tullut yhteensä jopa 15 tapausta, joiden arvellaan liittyvän toisiinsa. Vain yhdessä tapauksessa uhri ei ole ollut ulkomaalaistaustainen — ainoassa kuolemaan johtaneessa ampumisessa 20-vuotias nainen menehtyi, kun autoon, jossa hän istui, osui useita laukauksia. Samassa autossa oli ulkomaalaistaustainen mies, joka loukkaantui luodeista.

Ruosissa on jo muisteltu 1990-luvun alun lasermiestä, joka ampui yhtätoista ihmistä, joista yksi menehtyi vammoihnsa. Ampuja valitsi kohteiksi maahanmuuttajataustaisia henkilöitä.

Julkisuudessa Ruotsin tämän hetkistä yhteiskunnallista ilmapiiriä on myös verrattu 1990-luvun alun tilanteeseen ja maahanmuuton rajoittamista vaativat ruotsidemokraatitkin on vedetty mukaan pohdintoihin.

Kun lasermies riehui Tukholmassa muun muassa juuri maahanmuuton arvostelulla profiloitunut Uusi demokratia -puolue oli noussut valtiopäiville. Nyt Uusi demokratia on vaihtunut maahanmuuttokriittisiksi ruotsidemokraateiksi ja Tukholma Malmöksi.

Ennen kuin poliisi tavoittaa ampujan tai ampujat, poliittiset analyysit ovat kuitenkin vain spekulaatiota.