Miespappi sai KKO:ssa sakot naispapin syrjinnästä

Korkeimman oikeuden (KKO) mukaan Hyvinkään seurakunnassa saarnamatkalla ollut pastori Ari Norro syyllistyi jumalanpalveluksen järjestämisen yhteydessä naispastorin syrjintään. Tuomioksi Norro sai 20 päiväsakkoa, mistä hänen tuloillaan kertyy maksettavaa 320 euroa.

Kotimaa
Ari Norro
Ari NorroYLE

Tapahtumat saivat alkunsa maaliskuussa 2007, kun pastori Petra Pohjanraito, joka oli seurakunnan työvuorolistan mukaisesti määrätty toimimaan jumalanpalveluksessa ehtoollisavustajana, saapui ennen jumalanpalveluksen alkua kirkon sakastiin.

Sakastissa käydyssä keskustelussa miespastori Ari Norro toi ilmi, ettei hän vakaumuksensa perusteella voinut toimia jumalanpalvelusyhteistyössä naispastorin kanssa. Miespappi oli naispappeutta vastustavan Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen palveluksessa.

Tilanteen kärjistyttyä naispastori koki asemansa sellaiseksi, että hänen oli luovuttava tehtävästään.

Vakaumus ei saa johtaa ihmisoikeusloukkaukseen

Miespastori perusteli kantaansa uskonnon vapaudella ja apostolisella uskonkäsityksellään.

KKO puolestaan katsoo, ettei uskonnon vapaus suojaa kaikkea sellaista toimintaa, jonka taustalla on henkilön uskonto tai usko. Rajoituksia tässä suhteessa asettavat muiden henkilöiden vakaumukset ja oikeudet sekä lainsäädännön määräykset.

- Vakaumuksen mukainen toiminta ei saa johtaa ihmisoikeusloukkaukseen kuten sukupuoleen perustuvaan syrjintään, korkein oikeus toteaa.

Käräjäoikeuden ja hovioikeuden lopputulos pysyi

Kitkerää riitaa naispapin syrjinnästä on käyty eri oikeusasteissa kutakuinkin kolme ja puoli vuotta.

Pastori Ari Norro tuomittiin niin Hyvinkään käräjäoikeudessa kuin Kouvolan hovioikeudessakin syrjinnästä. Myös rangaistus - 20 päiväsakkoa eli 320 euroa - oli sama.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä