1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tuhansia poliiseja rauhoittamaan Karachia

Pakistanissa koulutetaan ja palkataan yli 3000 poliisia rauhoittamaan yhä levottomammaksi käyvää Pakistanin kaupallista keskusta Karachia. Satamakaupungissa on kuollut viikossa yli 70 ihmistä. Surmien syynä ovat alueen poliittiset ja etniset jännitteet.

Ulkomaat

Arabianmeren tärkeässä satamassa on kesäkuun jälkeen kuollut salamurhissa yli 300 ihmistä. Pakistanin sisäministeri Rehman Malik kehotti kaikkia poliittisia puolueita toimimaan tilanteen rauhoittamiseksi. Malik syytti veriteoista järjestäytynyttä rikollisuutta, huumemafiaa ja kiristystä harjoittavia joukkioita.

Karachin vakaus on Pakistanille tärkeä, sillä kaupungista kertyy 40 prosenttia Pakistanin verotuloista ja neljännes BKT:sta. Suuri osa NATO:n Afganistanin huoltokuljetuksista kuljetetaan Karachin satamaan ja siitä maitse sotilastukikohtiin.

Väkivaltaisuuksien taustalla ovat rikollisuuden lisäksi paikallisten puolueiden jännitteet. MQM-puolue edustaa alueen urdunkielisten ja islaminuskoisten asukkaiden enemmistöä. Sen haastaja on Awami-kansallispuolue ANP, jota kannattavat luoteisesta Pakistanista tulleet pataanisiirtolaiset. MQM syytttää Awamia Karachin talibanisoimisesta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi