Heidi Hautalan kolumni: Ero hallituksesta hyödyttäisi vain vastustajia

Vihreiden lähtö hallituksesta hyödyttäisi vain niitä, jotka toivovat mahdollisimman vähän mitään hyvää vihreille, sanoo vihreiden euroedustaja Heidi Hautala. Hän pitää Suomen suhdetta ydinvoimaan erikoisena.

talous
Heidi Hautalala: Taloudellinen ja poliittinen eliitti
ajaa kaikissa olosuhteissa ydinvoiman
lisärakentamista, tapahtui ympärillä 
mitä tahansa.
Yle Uutisgrafiikka

Hautala uskoo, että puoluejohdon perustelut ydinvoimamyönteisessä hallituksessa jatkamisesta saavat tukea myös kannattajilta viikonlopun puoluekokouksessa Turussa.

Hautala luonnehtii Suomen suhdetta ydinvoimaan erikoiseksi.

- Suomi on hyvin poikkeuksellinen maa, jossa taloudellinen ja poliittinen eliitti ajaa kaikissa olosuhteissa ydinvoiman lisärakentamista, tapahtui ympärillä mitä tahansa.

Hautala näkee voimakkaan ydinvoimamyönteisen ilmapiirin perusteluksi sille, miksi vihreiden pitää jatkaa hallitustyötä.

- Tässä ympäristössä ei auta pysyä hallituskoalitioiden ulkopuolella vaan ydinvoimakysymystä on yritettävä ratkaista hallituksen sisällä.

”Paljon epäselvyyksiä ja epäilyjä lainvastaisuuksista”

Hautalan mielestä vihreät tekevät oikein, kun pyrkivät nyt hallituksesta käsin kampittamaan ydinvoimaa eduskunnassa.

- Jos vihreät tässä kunniakkaassa yrityksessään epäonnistuvat, niin sekään ei ole syy lähteä hallituksesta, sanoo Hautala.

Hautala katsoo, että käynnissä on keskustelu, jossa vihreät voivat vielä kirkastaa linjaansa. Periaatepäätöksen ympärillä on Hautalan mielestä vielä selvitettäviä asioita.

- Tässä on vielä paljon epäselvyyksiä ja suorastaan epäilyjä lainvastaisuuksista ja jääviyksistä. Uskon, että tilanne on vielä käännettävissä.

Hautala viittaa epäillyillä lainvastaisuuksilla hänen ja toisen vihreän euroedustajan Satu Hassin EU:n kilpailukomissaarille Joaquin Almunialle tekemään kanteluun niin sanotusta Mankala-periaatteesta. Periaatteen mukaan ydinvoimayhtiön osakkaat saavat sähköä omakustannushintaan.

Vihreät euroedustajat ovat pyytäneet komissiota selvittämään, onko kyse peitellystä osingonjaosta ja veronalaisesta hyödystä. Komissio on pyytänyt Suomelta asiasta selvitystä. Korkein hallinto-oikeus on hyväksynyt Mankala-periaatteen kahdesti 1960-luvulla.

”Ero hallituksesta oli viimeksi vaalilupaus”

Hautalan mukaan tällä kierroksella on hallituksen ydinvoimalinjalle ollut mediassa paljon vähemmän ymmärrystä.

- Sitä kyseenalaistetaan paljon enemmän ja ihmisten mielipiteet ovat epäileväisiä tai suoraan kriittisiä.

Hautalan mielestä vihreiden kannalta suurin ero edelliseen ydinvoimakierrokseen on siinä, että silloin ero hallituksesta oli luvattu kannattajille. Nyt tällaista lupausta ei ole annettu ja asiaa on Hautalan mielestä perusteltu äänestäjille ennen vaaleja.

Vihreät erosivat keväällä 2002 Lipposen kakkoshallituksesta, kun hallitus oli myöntänyt luvan viidennelle ydinvoimalaitokselle.

- Silloin toteutettiin tavallaan vaalilupaus. Tällä kertaa asia oli harvinaisen hyvin ennakoitu, Hautala sanoo.

Tosin Hautala myöntää, että yksikään vihreistä tuskin osasi varautua siihen, että hallitus päätyy myöntämään kaksi uutta ydinvoimalupaa.

Puoluejohto nöyränä puoluekokoukseen

Vihreiden ensi viikonlopun puoluekokouksesta Hautala odottaa mielenkiintoista mutta luottaa siihen, että puoluejohdon perustelut hallitustyön jatkamiseksi saavat ymmärrystä.

- Puoluekokous tuo esiin, missä määrin aktiivit, jäsenet ja kannattajat kannattavat toista linjaa eli sitä, että hallitusyhteistyö lopetetaan.

Hautalan mielestä keskusteluun on syytä suhtautua nöyrästi.

- Meidän kaikkien, jotka edustamme puoluetta eduskunnassa tai Euroopan parlamentissa pitää olla tilivelvollisia puoluekokoukselle.

Lähteet: YLE Uutiset / Olli Lindqvist