"Harkitsevaa kriittisyyttä"

Vihreät pitää puoluekokoustaan ilman henkilöristiriitoja. Puolueella on valmiina hyvä tiimi, jollaista keskusta ja SDP yrittävät itselleen kasata kesän korvilla. Turussa eivät riitele ihmiset vaan asiat.

Vaalit 2011
Riikka Uosukainen
YLE

Vihreiden alkutaipaleelta ehkä muistetaan nukkavierut johtohahmot Soininvaara ja Komsi, joille jakarandatuolien jakkupukuiset nyrpistelivät. Kokoomus ja vihreät oli helppo äänestäjänkin erottaa. Luonnonsuojelu, perustulo ja ydinvoiman vastustus yhdistyivät uskottavasti puoluekokousten tunnelmaan ja vaalikenttien viesteihin. Toisin on nyt.

Vihreät ovat päättäneet pysyä hallituksessa, joka tarjoaa eduskunnalle historiallisen suurta energiapakettia. Sen ytimenä ovat lupalaput TVO:lle ja Fennovoimalle ja jonotusnumero Fortumille.

Puolueessa arvellaan, että kannattajat ymmärtävät hallituspaikoista kiinnipitämisen. YLE Uutisten mittauksessa näin olikin: 76 prosenttia vihreitä äänestävistä tukee hallitukseen jäämistä.

Kestääkö mielikuva vaaleihin asti?

Ville Niinistö moitti Turun Sanomien kolumnissa syksyllä 2009 naiivia uskoa ydinvoimalobbarien lupaamaan halpaan sähköön. Ydinvoimakritiikin seassa Niinistö kirjoittaa omasta kannastaan: "Oma suhtautumiseni ydinvoimaan on harkitsevan kriittinen".

Puolue on toiminut Niinistön ajattelun mukaisesti: harkitseva kriittisyys sallii sekä ydinvoiman vastustamisen että hallituspaikat.

Valtapuolueissa hymyiltiin alkutaipaleella vihreiden naiiville ihanteille. Nyt he ovat salonkikelpoisia ja poliittisesti viisaita. Samalla vihreät astuvat harmaalle alueelle. Miten heidät nyt erottaa kokoomuksen keksimästä teesistä "vihreällä on ainakin viisi miljoonaa sävyä"?

Riikka Uosukainen

Kirjoittaja on YLE Uutisten politiikan toimituksen päällikkö.