1. yle.fi
  2. Uutiset

Missä puolueessa on paras tunnelma?

Sosialidemokraattien uusi johto on kummastuttanut kokouksissaan rivijäseniään ja kokeneita konkareita uudenlaisella fiilistelyllä. Työväenlaulujen sijasta kokousväkeä tuudittaa brittibändin musiikki, Coldplayn Viva La Vida, jolla surffataan hiljaisten hetkien yli tai siivitetään Urpilaisen ja Jungnerin tepastelua estradille.

Vaalit 2011
Riikka Uosukainen
YLE Uutisgrafiikka

Siinä on rautakourilla ollut kuuntelemista, mutta uuteen on totuttava ja sanat opeteltava. Demarit ovat ostaneet Viva la Vidan oikeudet itselleen.

Tunnelman luonnissa avittaa myös Mikael Jungnerin lanseeraama johtajaoppi: kutsuttakoon sitä hedelmäpeliksi. Jutta Urpilainenkin tietää nyt, että ihmiset pitää luokitella mandariineihin ja sitruunoihin.

Sitruunoiden kanssa ei kannata käyttää aikaa. Arjessa sitruunan kohtaaminen pakottaa valitsemaan hissin sijasta portaat tai vaihtamaan lounaspöytää. Muuten on mandariinin tunnelma pilalla.

Erkki Tuomiojan hedelmälaji on tunnistettu. Demarien kesäkokouksessa Tuomioja luki Urpilaisen ja Jungnerin puheiden aikana takarivissä kirjaa tai teki sanaristikkoa. Tuomiojan viiltävä arvio kokouksen sisällöstä ilmestyi myöhemmin illalla blogissa. Aito sitruuna.

Eero Heinäluoma on päässyt mandariinien kanssa samaan koriin, mutta miestä epäillään greipiksi.

Happamaksi muuttuneen Matti Putkosen loikka perussuomalaisiin ei uutta johtoa hetkauta. Soinin paha kello kutsuu katkerat ja rakennemuutoksen runtelemat, joiden avulla ei vaalien ykköspaikkaa voiteta. Demarien katse on arvaamattomissa liikkuvissa äänestäjissä, joita muutkin suuret puolueet hamuavat.

Runsaan seitsemän kuukauden ajan liikekannalla on ainakin 500 000 äänestäjää, jotka äänestävät varmuudella, mutta ovat valmiita vaihtamaan puoluetta. Joukon odotetaan kasvavan. Tutkimuslaitokset vakuuttelevat, että tuo jännittävä joukko tekee ratkaisujaan fiilispohjalta ja tunnustelee missä puolueessa on paras tunnelma.

Kokoomuksen unelmajoukkue on tehnyt muille mallisuorituksen ja kerännyt näitä äänestäjiä aiemmissa vaaleissa mutkattomuudellaan ja hyväntuulisella politiikanteolla. Mandariineja koko porukka.

Kokoomuksen ote on tosin viime aikoina lipsunut. Kesäkokouksessa kokoomusministerit puhuivat harmittomasti Venäjästä, mutta jokin julkisuuspelissä meni pieleen. Budjettiriihessä Katainen vielä naureskeli koko kohulle, mutta lopulta Etelä-Afrikan lämmöstä lähetettiin happamia terveisiä koti-Suomeen. Sitruunaksi meni.

Parhaan tunnelman puolueeksi on työntymässä myös keskusta. Uusittu keskusta valmistautuu vaalitaisteluun, jossa puoluejohto, puoluetoimisto ja eduskuntaryhmä pitkästä aikaa pelaavat samaan maaliin. Hyvä tunnelma, mutta huomaako äänestäjä sen totisista keskustalaisista?

Politiikassa puhaltavat nyt uudet tuulet. Media seuraa tarkkana demarien hedelmäpeliä ja taistelua parhaasta tunnelmasta. Hedelmäpelin tulos on journalistien osalta selvä: pelkkiä tunnelmanpilaajia ja sitruunoita.

Lähteet: Riikka Uosukainen Kirjoittaja on YLE Uutisten politiikan toimituksen päällikkö.

Lue seuraavaksi