Rauhanaate ei ole unohduksissa

Yhdistyneiden kansakuntien eli YK:n perustamisesta tulee sunnuntaina kuluneeksi 65 vuotta. Maailmanjärjestö perustettiin aikanaan edistämään kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta. Rauhanliikkeelle sunnuntai on juhlapäivä.

sota
Tykkejä kevyessä lumipeitteessä. Takana näkyy vielä keltaisia lehtiä puissa.
YLE Keski-Suomi / Satu Kontio

Myös rauhanliikkeen parissa toimiville sunnuntai merkitsee paljon.

- Kyllä se on minulle henkilökohtaisestikin tärkeä päivä. Järjestämme Jyväskylässä perinteisen rauhankulkueen ja paneelikeskustelun aiheesta "Suomi ja Nato", kertoo Keski-Suomen Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Arto Salmi.

Onko rauha enää muodikasta?

Pari vuosikymmentä sitten rauhanmarsseille riitti väkeä ja rauhanliike näkyi ja kuului yhteiskunnassa. Viime vuosina äänet ovat vaimenneet.

- 70-luvun lopussa ja 80-luvun alussa oli todellinen suurvaltojen välinen selkkaus lähellä ja sen vuoksi myös rauhanliikkeessä paljon ihmisiä. Maailmantilanteen muuttumisen ja suursotien vaaran vähentymisen myös rauhanliikkeen merkitys on pienempi. Aina on kuitenkin mukana toimijoita ja väkivaltapesäkkeitä löytyy ympäri maailmaa. Afganistanissa soditaan ja myös Irakissa, vaikka siellä pitäisi olla rauha, Arto Salmi muistuttaa.

Myös uudenlaiset vaikutusmahdollisuudet ovat vähentäneet rauhan puolesta marssivien määrää. Enää ei jakset nousta penkistä mieltä osoittamaan, kun se käy helposti tietokoneen hiirtä klikkaamalla.

- Tämä pitää paikkansa. Internetissä asioista keskustellaan paljon enemmän kuin palavereissa. Nuoret käyvät kaiken keskustelun netissä ja heidän mielestään järjestötoiminta on vanhanaikaista, Arto Salmi toteaa.

Sodan kokenut arvostaa rauhaa

Keski-Suomen Rauhanpuolustajien puheenjohtaja on sotaväen käynyt mies, mutta rauhanasiat ovat kiinnostaneet aina.

- Se on tullut verenperintönä veteraani-isältä. Hän oli syntynyt vuonna 1912 ja kävi molemmat sodat lävitse. Isäni oli kova rauhan mies. Hän sanoi, että yrittäkää hyvä nuoriso järjestää sellaisia poliitikkoja valtaan, jotka varmistavat, ettei samanlainen kärsimysnäytelmä enää toistuisi. Isäni oli sitä mieltä, että poliitikot järjestävät sodat, eivät sotilaat.

Rauhanpuolustajat on poliittisesti sitoutumaton järjestö. Mukaan saavat tulla kaikki, jotka haluavat toimia rauhan puolesta sotaa ja väkivaltaa vastaan.

- Mukana on paljon sodan kokeneita. Kun minä olin ensimmäistä kertaa mukana Keski-Suomen Rauhanpuolustajia edeltäneen yhdistyksen hallituksessa, mukana oli sotaveteraaneja. Nykyisistäkin johtokunnan jäsenistä suurin osa taitaa olla sotaväen käyneitä. Emme rajaa ketään pois, asia on kaikille yhteinen.

Moderni sota pelottaa

Maailmanrauha on unohtunut hiljalleen missien puheista, mutta kaikki eivät ole uskoaan menettäneet.

- Ensimmäinen ehto rauhan saavuttamiselle on, että koko maapallolla ihmisten hyvinvointia lisätään. Eriarvoisuus tai esimerkiksi arvokkaan mineraalin löytäminen aiheuttaa väkivaltatilanteita. Ehkä rauhaa ei minun elinaikanani saavuteta, mutta toivon, että seuraava sukupolvi saa konfliktit vähenemään paremman vuorovaikutuksen avulla, Arto Salmi sanoo.

Nykyinen sodankäynti pelottaa rauhan miestä.

- Kyllä minä pelkään sotaa. Sodankäynti ei enää perustu siihen, että laitetaan kiväärimiehet riviin. Nappeja painamalla lähetetään miehittämättömiä lennokkeja ja pommeja matkaan. Ne eivät lajittele, jäävätkö alle sotilaat vai siviilit. Nykyaikaisessa sodankäynnissä suurimpia kärsijöitä ovat siviilit.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Marika Paaso, Saija Käkönen