Sairaalapotilaista joka kymmenes saa infektion

Hoitoon liittyvät infektiot ovat osasyynä vuosittain jopa 1 500 ihmisen kuolemaan. Ainakin joka viides näistä kuolemista olisi vältettävissä yksinkertaisin keinoin: pesemällä kädet sekä käyttämällä käsihuuhdetta ja suojakäsineitä. Nämä kuitenkin unohtuvat yhä helposti. Joka kymmenes sairaalapotilas saakin nykyään infektion sairaalassa.

Kotimaa

Pienikin operaatio sairaalassa voi muuttua suureksi, jos potilas saa hoidon yhteydessä infektion. Pahin tilanne on, jos infektion aiheuttaa jokin antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri. Sairaalassa saadut tartunnat käyvät kalliiksi koko yhteiskunnalle

– Se tarkoittaa Suomen tasolla noin 200–500 miljoonan euron menoja. Ja ihmiselle itselleen se on tietysti katastrofi, huomauttaa Helsingin yliopistollisen sairaalan (HYSin) osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila.

Kiire saa unohtamaan

Perjantaina julkaistiin uusi painos hoitoalan ammattilaisille suunnatusta Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta -kirjasta. Sen viesti on yksinkertainen: pese kädet. Käsien pesun tärkeys on tiedetty jo 1800-luvulta, mutta vieläkin siinä on parantamista.

– Se näyttää unohtuvan helposti. Etenkin kiireessä, kun huomio kiinnittyy muualle. Ja ehkä käsihuuhdetta ei ole aina oikeissa paikoissa saatavilla ja siksi sen käyttö unohtuu, kirjan toimituskunnan puheenjohtajana toiminut Anttila arvioi.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) on pyritty kiinnittämään erityishuomiota käsihygieniaan jo yli kymmenen vuoden ajan. Käsihuuhdetta kuluukin valtakunnallisesti verrattuna paljon, mutta vielä olisi parannettavaa.

– Käsihuuhdetta ei hierota käsiin läheskään aina, kun mennään potilasta hoitamaan eikä välttämättä edes sen jälkeen, ennen seuraavan potilaan hoitoon osallistumista. Onneksi tämä on yhä harvinaisempaa, mutta sitä ei saisi tapahtua, toteaa OYSin osastonylilääkäri Hannu Syrjälä.

Potilaat mukaan valvontaan

Syrjälä uskoo, että potilaatkin voisivat vaikuttaa käsihygieniaan.

– Potilailla on oikeus sanoa, että minuun et koske, ennen kuin panet käsihuuhdetta käsiin. Luulen, että tätä kautta saisimme parhaiten asiaa eteenpäin. Terveydenhuollon ammattilainen ei varmasti halua monesti saada tällaista palautetta potilaalta.

Lähteet: YLE Uutiset