1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

TU:n Rinne: Kasvusopimus jätti työurakysymykset levälleen

Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinne arvostelee hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen uutta ohjelmaa työllisyyden ja talouskasvun turvaamiseksi. Rinne sanoi YLE TV1:n Ykkösaamussa, että sopimus ei ratkaissut ongelmaa työurien pidentämisestä, vaan siirsi sen tulevaisuuden huoleksi.

Talous
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne
TV1:n Ykkösaamun vieraana on Toimihenkilöunioni TU:n puheenjohtaja Antti Rinne. Häntä haastattelee Jari Korkki.

- Tällä paperilla haudattiin eläkekysymys hamaan tulevaisuuteen. Kiusalliseen asiaan ei tarvitse tämän hallituksen toimesta enää palata ennen vaaleja, Rinne arvioi.

Toimihenkilöunionin puheenjohtajan mielestä epämääräisen kasvusopimuksen sijaan tarvittaisiin selkeämpiä ja konkreettisempia toimia talouden tueksi. SDP-taustainen Rinne uskoo, että isojen puolueiden kyvyttömyys konkreettisiin toimiin nostaa perussuomalaisten kannatusta.

Perussuomalaisten kannatus perustuu Rinteen arvion mukaan siihen, että puolue puhuu asioista oikeilla nimillä ja ymmärrettävästi.

Rinteen mukaan Toimihenkilöunioni aikoo tukea ensikin vaaleissa palkansaajataustaisia ehdokkaita yhteensä 100 000 eurolla.

Unionin kannalta on tärkeää, että eduskunnassa on ihmisiä, jotka ymmärtävät palkansaajanäkökulmasta asioita. Esimerkiksi Rinne mainitsi päivähoidon järjestämisen.

Eläkeikä lakon aihe

Facebook-yhteisö ei saanut jäseniään yleislakkoon saati eduskuntatalon rappusille viime viikolla. Kansanedustajien palkankorotus ei ehkä tempaukseen olisi ollutkaan riittävä aihe. Puheenjohtaja Rinne arvioi edustajien ansiokehityksen jälkeenjääneeksi, vaikka korotuksen ajoitus olikin huono.

Eläkeiän nosto sen sijaan Rinteen mielestä voisi olla laajan yhteisen esiintymisen arvoinen asia. Todellisena ongelmana hän pitää työelämän rasittavuutta ja työkyvyttömyyseläkkeelle joutumista.

Työkyvyttömyyseläkkellä on nyt 280 000 suomalaista ja liki neljännes heistä alle 35-vuotiaita. Näiden ihmisten elämään vaikuttaminen ja työurien pidentäminen tätä kautta on Rinteen mukaan paljon tehokkaampaa ja yhteiskunnalle edullisempaa kuin hallinnollinen eläkeiän nosto. Konkreettiseksi neuvoksi hän mainitsi työterveyshuoltoon satsaamisen ja ongelmien ennaltaehkäisyn.

EK:lla liika valtaa

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK on TU:n puheenjohtajan mielestä vaikuttanut selvästi Vanhasen-Kiviniemen -hallituksen ohjelmaan. Isot asiat ovat liikahtaneet ilman palkansaajien myötävaikutusta. Esimerkiksi Rinne otti työnantajien Kela-maksun poiston tilanteessa, jossa olisi tarvittu laajaa vakauttavaa ratkaisua.

-EK:lla on liian paljon valtaa sekä poliitisessa päätöksenteossa että työmarkkinoilla, tiivisti Rinne. EK:n moottorina työmarkkinoilla toimii teknologiateollisuus.

EK:n tavoitteeksi Antti Rinne arveli koko työmarkkinaelämän muuttamisen siten, että ammattiliitot muuttuisivat konsulteiksi. Ne välittäisivät hyviä käytäntöjä, mutta eivät toimisi enää edunvalvontaorganisaatioina eivätkä sopijoina. Palkankorotukset ja työehdot siirrettäisiin entistä enemmän työpaikkatasolle ja työehtosopimukset eivät määrittelisi mitään vähimmäistasoa. Tällaista kehitystä Rinne pitää vaarallisena.

Työnantajien lanseeraamalle palkka-ankkuri-käsitteelle Rinne ennusti lyhyttä ikää. Ideologinen lähtökohta ajatukselle oli hänestä käsittämätön tilanteessa, jossa tarpeen olisivat olleet laajat vakauttavat ratkaisut. Hän ihmetteli työnantajaliittojen käsien sitomista myös niillä aloilla, joilla palkanmaksukykyä on.

Pääomaverolle progressio

TU:n puheenjohtaja Antti Rinne neuvoi SDP:tä keskittymään muutamaan asiaan. Maa tarvitsee sitoutuneita yrityksiä. Julkiset palvelut tulee turvata. Puolueen pitää hyväksyä ihmisen menestyminen omilla kyvyillään, silloin kun menestys ei polje muiden etuja. Myös verotuksen oikeudenmukaistaminen kuuluu keskeisiin asioihin.

Rinne kertoi olevansa Mäntsälän 30 suurituloisimman joukossa. Hän on kuitenkin seurassa ainoa, joka maksaa veroja tuloistaan noin 48 prosenttia. Muut maksavat 28 prosenttia, siis pääomatulon mukaan. -Samalla tavalla nämä ihmiset käyttävät yhteiskunnan palveluja. Pääomatulojen verotus pitää muuttaa progressiiviseksi, vaati Rinne.

Lähteet: YLE Uutiset