Branson avasi kiitoradan avaruuteen

Yhdysvalloissa on otettu käyttöön ensimmäinen kaupallisen avaruusliikenteen kiitorata. Uuden Meksikon osavaltiossa sijaitsevan radan vihki Virgin Galactic -yhtiön johtaja Richard Branson. Avaruuslentojen on määrä alkaa vuonna 2012.

Ulkomaat
Richard Branson
Andrew Gombert / EPA

Bransonin mukaan toisen avaruusajan alku on nyt käsillä. Brittimiljardööri sanoi aikovansa olla itse ensimmäisten avaruusmatkustajien joukossa. Hän sanoi aikovansa lähettää myös yli 90-vuotiaat vanhempansa avaruuden rajoille.

Kiitorata on osa Spaceport America -nimistä avaruuslentokenttää, jota rakennetaan Uuden Meksikon tasangolle lähelle Las Crucesin kaupunkia. Bransonin Virgin Galactic on vuokralla veronmaksajien rahoilla rakennettavalla kentällä. Osavaltio toivoo saavansa kentälle muutakin avaruuslentotoimintaa.

Satoja lippuja myyty

Virgin Galactic julkisti avaruuslennoilla käytettävän lentokoneen viime keväänä. Lentolaite koostuu emoaluksesta ja siihen kiinnittyvästä pienemmästä lentokoneesta, joka vie matkustajat avaruuden reunalle ja painottomaan tilaan muutamaksi minuutiksi. Noin 140 000 euron hintaisia lippuja on yhtiön mukaan myyty yli 380 kappaletta.

Mittavan julkisuuden saattelema Virgin Galactic ei kuitenkaan ole ensimmäinen turistimatkoja avaruuteen tarjoava taho. Kourallinen miljonäärejä on päässyt avaruuteen ja kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle venäläisillä avaruusaluksilla. Lisäksi muut yritykset kehittelevät avaruusaluksia astronauttien, satelliittien ja rahdin kuljettamiseen.

Lähteet: AP, AFP