Ruotsissa keksittiin airbag pyöräilijälle

Ruotsissa on keksitty vaihtoehto perinteiselle pyöräilykypärälle. Kaulan ympärille kiedottavan ja kaulurilta näyttävän asusteen sisältä laukeaa onnettomuuden sattuessa pyöräilijän päätä suojaava airbag.

Ulkomaat
Pyöräiljää esittävä nukke kaatuu auton konepellille. Päässään on kaasulla täyttyvä kypärä.
Ruotsissa on keksitty pyöräilijän päätä suojaava airbag.

Nuoret ruotsalaisnaiset Anna Haupt ja Terese Altsin ovat kehitelleet Hövding-kypäräänsä jo kuuden vuoden ajan. Heidän mukaansa laite todellakin toimii tositilanteessa.

- Olemme keränneet valtavasti dataa pyöräilystä, ja monet ihmiset ovat kokeilleet Hövdingiä arkikäytössä. Lisäksi olemme testanneet sitä satojen erilaisten polkupyöräonnettomuuksien varalta, Altsin vakuuttaa.

Altsinin mukaan suurimmat syyt kypärättä ajamiseen liittyvät käytännöllisyyteen ja osin turhamaisuuteen: kypärää on hankala kuljettaa mukana, se sotkee kampauksen tai sotii muun vaatetuksen kanssa, ja joku vain tuntee olonsa hölmöksi kypärä päässä.

Ruotsalaisnaiset ovat ottaneet airbagissaan huomioon myös ulkonäkökysymykset, sillä laitetta on tarkoitus alkaa myydä erilaisissa kuoseissa ja väreissä. Altsinin mukaan suunnitteilla on mm. tekoturkiksella koristeltu talvimalli sekä kevyt ja hengittävä malli kesäksi. Myyntiin kypäröiden arvellaan tulevan ensi keväänä.

Lähteet: YLE Uutiset