1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Portaiden valmistaminen ja asentaminen

Erikoinen asennus: Katto auki ja portaat sisälle

Joensuussa on menossa harvinainen portaiden asennuskohde. Vuonna 1968 valmistuneen talon jälkiasennushissin rakennustöiden yhteydessä uudet portaat on jouduttu asentamaan paikoilleen katon kautta. Vastaavaa asennustyötä ei Joensuun jälkihissiasennuskohteissa ole tehty.

Näin laskeutuvat portaat katon kautta sisälle. Kuva: YLE / Anneli Lujanen

Korkealla nosturin vaijereissa riippuva porraselementti on harvinainen näky Joensuun kaupugissa. Sitä on voinut ihmetellä Koulukatu 6:n jälkiasennushissikohteessa. Vuonna 1968 valmistuneen nelikerroksisen talon hissityömaa on ollut erikoinen. YIT:n vastaava työnjohtaja Hannu Törrönen sanoo työn olevan haastava.

- Vaikeinta oli vanhojen portaiden purkaminen. Ei tiedetty saako ne nostettua isoina osina vai joudutaanko miettimään jotain muuta ratkaisua. Myös uusien portaiden asentaminen on tarkkaa työtä. Näissä portaissa on 14 askelmaa ja painoa noin 4 000 kiloa. Jo nostovaiheessa portaiden on oltava täysin suorassa, liikumavara on vain 30 milliä puolellaan. Kaikkine asennuksineen päivän aikana paikoilleen saadaan kaksi porraselementtiä. Kun portaita lasketaan katon läpi, työmiehet valvovat sitä puhelimien avulla ja myös nosturin kuljettaja näkee koko ajan mitä tapahtuu nosturin puomin päässä olevan kameran avulla.

Äänekäs työmaa vaatii hyviä hermoja

Työnjohtaja Hannu Törrönen kertoo talon asukkaiden suhtautuneen äänekkääseen työmaahan hyvin.

- Ääntä ja tietysti hienoa pölyä tästä on tullut, ja nyt B-rapun asukkaat joutuivat vielä lähtemään evakkoon pariksi viikoksi. Suhtautuminen on kuitenkin ollut hyvä. Työjärjestys oli sellainen, että ensin tehtiin tila uudelle hissille purkamalla kellarista alkaen holvi kerrallaan. Kun nämä rappuset saadaan paikoilleen päästään tekemään hissikuilua.

Asunto Oy Koulukatu 6:een asennetaan kaksi jälkihissiä. A-rappu oli helpompi, siinä selvittiin leikkaamalla entisiä portaita kapeammaksi ja niin saatiin tila hissikuilulle. B-rappu olikin sitten vaikeampi.

Myös taloyhtiön puolesta asennustyötä valvova Pentti Upla pitää seuraa tarkkana nosturin nokassa nousevia portaita.

- Tämä on ollut kyllä mielenkiintoinen kohde: en aiemmin ole tällaiseen törmännyt. Kuitenkin työt ovat valmistuneet aikataulussa. Nyt perjantaina saamme A-rapun hissin käyttöön ja B-rapun pitäisi olla valmiina marraskuun puoliväliin mennessä. Tässä 34 asuntoa ja asukkaat ovat suhtautuneet töihin hyvin.

Korjausneuvoja Anna-Liisa Romppanen Joensuun kaupingilta kertoo, että viimeisen kahden vuoden aikana Joensuuhun on valmistunut 11 jälkiasennushissiä. Lisäksi ensi vuoden puolella on käynnistymässä ainakin seitsemän uutta kohdetta.

- Valtio avustaa näitä kohteita. Valtion osuus kustannuksista on 50 prosenttia ja lisäksi Joensuun kaupunki avustaa 10 prosentilla, Romppanen muistuttaa.

Kahden jälkiasennushissin kustannukset kaikkineen ovat noin puoli miljoonaa euroa.