Emmaus oli klassikko mutta Uimahallin Maja oli halpa

Tamperelaiseksi tultiin usein tilapäismajoituksen kautta. Jos matkamies oli vähän varakkaampi, kallisti hän päänsä Emmaukseen. Edullista yösijaa etsivä päätyi Uimahallin Majaan, jossa samaan huoneeseen saattoi tupsahtaa aamuvirkku japanilaisryhmä.

uimahallit
YLE / Heli Mäkikauppila.

Kun Gunvor Nyström muutti Tampereelle Viipurista sodan jälkeen, oli hänen elämän uransa vielä hakusessa. Ensimmäinen työpaikka löytyi hotelli Emmauksesta. Se sijaitsi nykyisen Scandic-hotellin paikalla Rautatieasemaa vastapäätä.

Nyström sai paikan hotellin puhelinvaihteesta. Työ maistui kun ihmisiä tuli ja meni. Puhelinvaihteessa näki erilaisia ihmisiä. Etenkin kauppamatkustajat olivat siististi pukeutuneita ja kohteliaita.

- Kai se oli vähän varakkaamman väen paikka, muistelee Nyström, joka oli Emmauksen leivissä vuoden verran.

Ammattimatkalaiset kohtaavat

1970-luvulla Emmauksen tarina jatkui. Pentti Oskari Kankaan Seitsemän Seinähullua oli tuolloin nouseva tanssilavojen viihdyttäjä. Orkesteri toimi Tampereelta käsin, vaikka bändin juuret olivat Varsinais-Suomessa. Vakituista asuntoa etsiessä tulivat tamperelaiset majoitusalan yritykset tutuiksi.

Manageri Tappi Suojanen oli tehnyt sopimuksen Emmauksen kanssa. Näin yhtyeen uusi jäsen Seppo Korjus perheineen sai ensimmäiseksi Tampereen majapaikakseen Emmauksen. Hän asui parisen kuukautta Emmauksen vanhalla puolella.

- Huone oli pimeä kun se oli pihan puolella. Se oli vanhan ajan hotelli käytävineen kaikkineen, muistelee Korjus.

Myös muita viihdetaiteilijoita majoittui Emmaukseen.

- Muistan, että Kirka hyssytteli sylissään vanhinta likkaamme. Emmauksesta jäi hyvä maku, muistelee Korjus.

Patrian kolkko kokemus

Samassa bändissä soittanut Pablo Seppä koki myös monia tilapäisiä majoituksia ennen vakituisen asunnon löytymistä.

Hän muistaa karun matkustajakodin Patrian, joka sijaitsi nykyisen Stockmannin takana.

- Menin sinne yöksi bändikaverini Takun kanssa. Seinän takana yski joku. Se kuulosti kuolemaa tekevän ääneltä. Kohta paikalle tulikin ambulanssi. Vaihdoimme majaa.

Uimahallin Majan yhteishuoneen taikaa

Keikkamuusikoitten suosima yöpaikka oli myös Uimahallin Maja, paikka, jossa Pekka ja Pätkä elokuvan Pätkä eli Masa Niemi vietti viimeisen yönsä.

Majassa kalliimpi eli kaksio takasi yksityisyyden, mutta halvempi vaihtoehto oli yhteishuone, tosin omine riskeineen.

- Kun juuri keikan jälkeen pääsi uneen, saattoi huoneeseen astua ryhmä japanilaisia, jotka aloittivat teen keiton, muistelee Pablo.

- Sikäli Emmaus kyllä tarjosi loisteliaamman vaihtoehdon, vaikka olihan Uimahallin Majassa oma fiiliksensä, kuittaavat orkesterikumppanit.

Lähteet: YLE Tampere