1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Insuliiniongelmat ennustavat aivoinfarktin riskiä

Aivoinfarktit näyttävät olevan tavallista yleisempiä terveillä henkilöillä, joiden elimistössä insuliini ei tehokkaasti laske veren sokeria. Tämä insuliiniresistenssiksi kutsuttu ilmiö on aiemmin yhdistetty mm. sydän- ja verisuonitautien riskiin.

terveys

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot pitää vielä vahvistaa uusissa tutkimuksissa, mutta niiden perusteella insuliiniresistenssin ehkäiseminen voisi ehkäistä myös aivoinfarkteja.

Archives of Neurology -lehdessä julkaistuista tuloksista ilmenee, että insuliiniresistenssiin liittyy lähes kolminkertainen aivoinfarktien riski, joka havaitaan etenkin miehillä.

Insuliiniresistenssi ei ennustanut sydänkohtauksia eikä verisuoniperäisiä kuolemia, mikä saattaa selittyä sillä, että tutkimuksesta rajattiin sydänkohtauksen aiemmin saaneet.

Insuliiniresistenssi seuraa pääasiassa vyötärölihavuudesta, vähästä liikunnasta ja perimästä, mutta nämä eivät selittäneet nyt saatuja tuloksia, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimukseen osallistui 1 500 diabeteksen suhteen tervettä yhdysvaltalaista. Keskimäärin 8,5-vuotisen seurannan aikana heistä 46 sai ensimmäisen aivoinfarktinsa. Erilaisia verisuoniperäisiä oireita todettiin 180 osallistujalla.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi