YK: Haitin kolera-epidemia kuriin

Haitissa kolera-epidemian leviäminen on saatu kuriin. YK-lähteiden mukaan uusia tartuntatapauksia tulee ilmi jatkuvasti, mutta taudin hallitsematon leviäminen on saatu kuriin. Viime päivien koleraepidemiaan on kuollut ainakin 250 ihmistä ja yli 3 100 on saanut tartunnan.

Ulkomaat
Haitilaiset miehet kaivavat hautaa Dessalinesin hautausmaalla.
Haitilaiset hautasivat kolera-epidemian uhria Dessalinesin hautausmaalla sunnuntaina.Andres Martinez Casares / EPA

Suomen punaisen ristin palveluksessa työskentelevän lääkäri Pentti Haatasen mukaan tautitilanne näyttää selvästi valoisammalta kuin muutama päivä sitten.

-Tilanne näyttää sillä lailla paremmalta, että tottakai tuolla keskimaassa uusia koleratapauksia tulee päivittäin ja tullut tänäänkin lisää, ja tällä hetkellä näyttää että on kolmen tuhannen kolerapotilaan raja ylitetty ja koleraan kuolleiden määrä on noin 250, mutta nyt numerot kahteen edelliseen päivään verrattuna tapausten määrä on pienentynyt, uusien tapausten määrä siis, eli näyttää siltä että tilannetta ollaan saamassa kuriin.

Pelätyltä suurepidemialta pääkaupungin Port-au-Prince slummeissa on Haatasen mukaan toistaiseksi vältytty.

- Tällä hetkellä puhutaan viidestä tapauksesta täällä pääkaupungissa, jotka ovat kuitenkin ihmisiä, jotka ovat siis tulleet Keski-Haitista tänne pääkaupunkiin koleraa pakoon ja jotka ovat alkaneet oireilla täällä.

Tautivaara slummeissa ei Haatasen mukaan ole kokonaan ohi ja valppautta tarvitaan edelleen.

- Tilanne on rauhallinen, eikä mitään paniikkia ole, joskin täällä koko ajan valmistaudutaan kolerakeskuksien perustamiseen ja tällaisia hygienia- ja siis hygienic promotion-aktiviteetteja on kovasti lisätty pääkaupungissa.

Haatasen mukaan lääkkeitä ja hoitohenkilökuntaa on Haitissa tarpeeksi nykyisenlaajuisen epidemian hoitamiseen. Eri asia on jos tauti alkaa uudelleen levitä.

- Nyt se iso kysymys on, jos se kolera pääsee käytännössä tänne pääkaupunkiin. Metropoli, jossa on useampi miljoona ihmistä, ja maanjäristyksen jäljiltä vielä lähes miljoona ihmistä asuu telttakylissä, niin että jos se tänne pääsee iskeytymään ja se karkaa käsistä, niin silloin se on katastrofi, eikä silloin mikään lääkemäärä ja henkilökunnan määrä ainakaan alkuun riitä.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset