Olli Saarela toi Timo Harjunpään 2010-luvulle

Synkkä ja pahuutta käsittelevä Harjunpää ja pahan pappi -elokuva tuo kirjoista tutun Timo Harjunpään valkokankaalle Peter Franzenin muodossa. Ohjaaja Olli Saarela piti itsekin näkemästään.

Ohjaaja Olli Saarela vaikuttui itsekin Harjunpää ja pahan pappi -elokuvan nähdessään. Kuva: YLE / Katja Oittinen

- Se on aina häkellyttävää. Että tämmöinen tästä tuli, vaikka miten ennakkosuunnittelu ja valmistelu on toteutunut. Tämä ei ole itseriittoista, mutta täytyy sanoa, että omasta työstään voi vaikuttua, ohjaaja Olli Saarela vastaa kysymykseen oman elokuvan valmiina näkemisen tuntemuksista.

Matti Yrjänä Joensuun kirjaan perustuva Harjunpää ja pahan pappi on tiheä ja tämän hetken ilmapiiriin istuva elokuva.

- Kaikkine karmeuksineen, väkivaltaisuuksineen ja mielivaltaisuuksineen tämä on moderni elokuva. Mitä se moderni nyt tarkoittaakaan, Saarela pohtii.

- Myös tyylilajillisesti elokuva on nykyaikainen.

Trilleri, joka kertoo poliisista

Saarela on viidellä elokuvallaan saavuttanut 20 Jussi-patsasta, muun muassa parhaasta ohjauksesta ja parhaasta elokuvasta.

Hän kertoo käyneensä "vanhan liiton" elokuvakoulun käsikirjoittajakoulutuksen, ja opettaneensa Taideteollisen korkeakoulun lehtorina ja professorina elokuvataiteen laitoksella. Silti hän ei ole genreorientoitunut eli sitoutunut johonkin tiettyyn tyylilajiin.

- Jos aihe ja tarina koskettaa, ja löydän niistä paukut tehdä hyvän elokuvan, ei genrellä ole väliä. Ihmisten tiukat valinnat ja väkivalta kuitenkin seuraavat elokuvissani.

Harjunpää ja pahan pappi on ensi-illassa peräti 70 kopion voimin perjantaina 29.10.2010 ikärajalla 15 vuotta.

Irtiotto edeltäjästä

Saarela kertoo halunneensa tehdä Harjunpää -elokuvassa selkeän irtioton menneen sukupolven hitaasta poliisielokuvasta.

- Sain myös kaikki näyttelijät, jotka halusin elokuvaan. He kaikki kävivät läpi tiukat koekuvaukset, ja ovat tietynlaisia näyttelijöitä. Heissä on karismaa, joka on ulkonäköä, läsnäoloa, vahvuutta ja heittäytymiskykyä.

Fyysisen kontaktin kohtauksista Saarela sanoo edelleen innostuvansa kuin pikkupoika.

- Pidän siitä kun saan tehdä taistelukohtauksia ja tappelukoreografioita, jotta tämä ei menisi liian vakavaksi. Olen toimintaelokuvien suurkuluttaja, Saarela paljastaa.