1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hampaanoionta

Oikomishoidoissa huomattavia eroja

Hampaiden oikomishoidot ovat yleistyneet, mutta terveyskeskusten väliset erot herättävät huolta. Suun terveyden huollon asiantuntija Ilpo Pietilän tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan oikomishoidoista liian pieni osa tehdään erikoishammaslääkärin vastaanotolla.

Kandivaiheen hammaslääkäreitä työskentelee myös Keski-Suomessa. Kuva: YLE / Tuuli Liekari

Suomalainen terveyskeskushammashoito on tunnetusti laadukasta. Se tavoittaa suurimman osan nuorista ja lapsista ja hoitotavat sekä -käytännöt ovat selkeitä.

Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan parantamisen ja tehostamisen varaa kuitenkin on. Lähes kolmannes alle täysi-ikäisten hammashoitokäynneistä kohdistuu oikomishoitoihin. Suomessa on pulaa erikoishammaslääkäreistä, joiden rooli oikomishoidoissa on keskeinen.

- Vaikuttaessaan siihen, kuka hoidon saa, ja minkä tyyppistä hoitoa hänelle suunnitellaan, erikoishammaslääkärin osaaminen ohjaa pitkälti terveyskeskuksen toimintaa. Valitettavasti erikoishammaslääkäreistä on pulaa, toteaa Porin perusturvakeskuksen suun terveydenhuollon päällikkö Ilpo Pietilä.

Terveyskeskuksissa vain noin joka viidennessä on palkattu erikoishammaslääkäri. Muilta osin he ovat ostopalveluiden varassa. Määrissä on myös suuroa eroja paikkakuntien välillä.

- Se tietysti ei ole yhtä kattavaa kuin omahammaslääkärin panos isommissa terveyskeskuksissa. Tämä ero tietysti näkyy lopputuloksissa, Pietilä toteaa.