Haataja tiesi rahojen lainaamisesta jo vuosi sitten

Hiihtoliiton hallituksen rovaniemeläinen jäsen Mauri Haataja sanoo tienneensä Hiihtoliiton rahanlainauksista jo vuosi sitten. Kyseessä oli kuitenkin asia, jota ei haluttu tuoda julkisuuteen.

Suomen Hiihtoliitto
Suomen hiihtoliiton hallituksen jäsen Mauri Haataja
Hiihtoliiton hallituksen jäsen Mauri Haataja tiesi Hiihtoliiton lainaussotkuista jo vuosi sitten.YLE / Matti Konttinen

Haataja kertoo, että asia tuli hänen tietoonsa vuosi sitten "sivulauseessa" kun hallituksen kokouksessa todettiin, että urheilijoiden Kannatussäätiöön tulisi siirtää rahaa kun sieltä oli sitä lainattukin.

- Tottakai tämä oli sellainen asia, jota ei paisuteltu eikä haluttu nostaa omatoimisesti julkisuuteen, Haataja myöntää.

Haataja kertoo, että Hiihtoliitossa asia pyrittiin korjaamaan talouden näkökulmasta mahdollisimman oikeaksi. Tällä Haataja tarkoittaa Hiihtoliiton tekemiä kauppoja, jossa se myi puolet Vuokatin urheiluopistoa hallinnoivan Vuokatin Säätiön määräysvallasta. Hiihtoliitto sai kaupoista 800 000 euroa.

Rahavaikeudet yllättivät

Hiihtoliiton Hallituksessa Haataja on istunut kaksi vuotta. Hiihtoliiton talousvaliokunnan jäseneksi Haataja kertoo tulleensa vuosi sitten. Valiokunta käsittelee johtokunnalle meneviä talousasioita. Haataja kertoo, että hiihtoliiton rahavaikeudet hämmästyttivät.

- Kassa oli tyhjä ja urheilijoiden rahoja oli käytetty. Päätimme, että urheilijoiden säätiöasia oli numero ykkönen, joka piti saada hoidettua, Haataja viittaa Hiihtoliiton Vuokatti-kauppoihin.

Haatajan mielestä Hiihtoliiton toimintapa lainatessaan rahaa säätiöltä ei ole noudattanut hyvää hallintotapaa eikä käytäntöä. Hiihtoliiton johto on uusiutunut lainausoperaation jälkeen lähes kokonaan. Siksi Haataja ei näe, etteikö nykyinen hallitus voisi jatkaa.

- Nykyisen johtokunnan aikana olemme linjanneet uuden toimintakulttuurin ylipäätänsä hiihtoliiton hallintoon.

Säätiölle ulkopuolinen hallitus

Haataja kertoo, että Hiihtoliiton hallitus on linjannut että säätiön vuoden 2010 tilinpäätöksen jälkeen säätiöön istutetaan ulkopuolinen hallitus.

- Siellä ei ole Hiihtoliiton johtokunnan jäseniä eikä talousvaliokunnan jäseniä. Päätöksenteosta tulee tehdä vapaata, eikä sellaista että pöydän molemmin puolin istuu samoja ihmisiä jolloin auttamatta tulemme jääviyskysymykseen.

Patentti- ja rekisterihallitus lähettää selvityspyynnöt Suomen hiihtourheilun kannatussäätiölle heti ensi viikon alussa. Viranomaisselvityksessä kaivataan tietoja muun muassa kyseisten lainojen vakuuksista ja siitä, ketkä ovat lainoista päättäneet. PRH haluaa selvittää, onko tässä tapauksessa rikottu säätiölakia, jossa lainalle edellytetään täydet vakuudet.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Konttinen