1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. värikuulapeli

Värikuula nappaa merkin vastustajan pukuun

Värikuulasotapeli houkuttelee nuorisoa kaupungin leireille Kouvolassa. Syysloman Action Camp -leiri Kouvolan Saaramaalla opettaa paitsi seikkailupeliä myös ryhmätyötaitoja.

Kuva: YLE / Antti Kolppo

Värikuulasotapelin idea on nitistää vastustaja yksi kerrallaan. Keltaisin nauhoin rajatulla metsäkentällä kaksi joukkuetta ottaa toisistaan mittaa. Käsissä on väripatruunoin ladatut merkkaimet, jotka muistuttavat ulkonäöltään konetuliaseita.

Aseesta lähtevä värikuula värjää vastustajan vaatteisiin läiskän. Sotapeli käynnistyy lähtömerkistä.

- Peli on ihan sikahauskaa. Olen pelaamassa kolmatta kertaa, ja tämä on melkein hauskinta tekemistä ikinä, kuvailee pelistä innostunut kouvolalainen Matti Rantanen.

Värikuulapeli opettaa ryhmätyötä

Kouvolan nuorisotoimi järjesti värikuulapelileirin ensimmäistä kertaa kesällä. Yläkouluikäisten leiripaikat täyttyivät hetkessä myös syyslomaviikon leirille. Leirinjohtaja Niina Soisalo tarkkailee nuorisoaan tyytyväisenä.

- Tärkeintä on saada nuoret innostumaan, ja toiminnasta he tykkäävät. On periaatteessa ihan sama, pelataanko täällä sotapeliä vai jotakin muuta. Erityisen tärkeää on seikkailun lisäksi ryhmäytyminen.

- Värikuulasotapelissä toteutuvat tärkeät elementit: ryhmätyö ja toisista huolehtiminen. Tässä on paljon myös kasvatuksellisia elementtejä, Niina Soisalo painottaa.

Sotapelissä pitää olla varovainen

Kouvolan Saaramaan leirillä ei lähdetä soitellen sotaan, vaan ennen värikuulapelin alkua turvallisuusohjeet on käyty huolella läpi.

Kun sininen superpalloa pienempi värikuula nappaa konetuliaseen näköisestä kojeesta vastustajaan, jää maastopukuun jälki. Aseen näköistä värimerkkainta pitää kohdella kunnioituksella. Elämysyrittäjä Asko Ikäheimonen korostaa, että kasvot pitää olla aina suojattuna.

- Maskia ei saa irrottaa taistelualueella. Vaikka on kyseessä värikuulamerkkain, se on vaarallinen ilman maskia. Jos värikuula osuu paljaisiin kasvoihin, voi pelaaja loukkaantua.

Pelikentällä pidetään huolta myös turvaväleistä. Vastustajan iholle ei mennä, vaan väliä ampujan ja kohteen välillä on oltava ainakin viisi metriä. Mustelmia värikuulasta voi tulla, mutta ohjeita noudattamalla peli on turvallinen.

- Kuulan lähtönopeus merkkaimesta on 85 metriä sekunnissa. Maski kyllä kestää reilusti enemmänkin, Ikäheimonen selvittää.