Lukijoiden kuviin luotetaan uutiskuvia enemmän

Lehtien lukijat luottavat uutiskuviin myös digitaalisella aikakaudella, todetaan Tampereen yliopiston julkaisemassa tutkimuksessa. Aika ajoin paljastuvat kuvamanipulaatiot horjuttavat uutiskuvien uskottavuutta, mutta vain väliaikaisesti. Ammattikuvaajien otoksia enemmän luotetaan kuitenkin lukijoiden omiin kuviin.

kulttuuri
Paloaoto öisellä liekkien valaisemalla palopaikalla
YLE

Tapaukset, joissa uutiskuva on paljastunut käsitellyksi, ovat murentaneet lukijoiden luottamusta, mutta vain hetkeksi. Yksi tunnettu esimerkki tästä on uutistoimisto Reutersin pari vuotta sitten välittämät kuvat Beirutin pommituksista, joissa valokuvaaja lisäsi otoksen savupilviä dramaattisen vaikutuksen lisäämiseksi.

- Uutiskuviin luotetaan, jollei mitään erityistä syytä epäillä niiden luotettavuutta ole, linjaa tutkija Liina Puustinen.

Reutersin "pilviä tehtaillut" kuvaajakin erotettiin kuvankäsittelyn paljastuttua.

Liina Puustisen ja Janne Seppäsen tutkimuksessa vertailtiin ammattitoimittajien ja tavallisten lukijoiden suhtautumista kuvankäsittelyyn. Toimittajat suhtautuivat useimpiin kuvankäsittelyn tapoihin kriittisemmin. Kriittisyyden taustalla saattaa olla ammattiylpeys: ylenpalttisen kuvankäsittelyn pelätään uhkaavan journalistista uskottavuutta, arvelee Puustinen.

Kuvankäsittelyn arkeen eli värien muokkaamiseen ja kuvan rajaukseen tavalliset lukijat suhtautuvat toimittajia kriittisemmin. Kuvanrajauksen hyväksyy lähes 90 prosenttia toimittajista, mutta vain noin 50 prosenttia kyselyyn vastanneista lukijoista.

- Vastaukset kielivät uutiskuvan todistusvoimasta. Kuvaa pidetään yhä ikkunana todellisuuteen, jota ei ole hyväksyttävää muokata esimerkiksi rajaamalla ihmisiä pois, sanoo Puustinen.

Paperi- ja verkkolehdissä julkaistuihin uutiskuviin luotetaan yhtä paljon. Tärkeämpi kriteeri lukijalle on se, missä mediassa kuva on julkaistu. Tutkija yllättyi kuitenkin siitä, että lukijat kaipaavat myös suoraa journalismia ilman ammattilaisten väliintuloa.

- Lukijoiden lähettämiä kuvia pidetään vähintäänkin yhtä luotettavina kuin ammattikuvaajan ottamia uutiskuvia. Joissain tapauksissa niitä pidetään jopa alkuperäisempinä ja välittömämpinä kuin virallisia uutiskuvia, kertoo Puustinen.

Liina Puustisen ja Janne Seppäsen tutkimus Luottamus uutiskuviin julkaistiin maanantaina Tampereen yliopistossa.

Lähteet: YLE Uutiset