Jo sata suomalaista laatii sarjakuvia työkseen

Sarjakuva-alan ammattilaisten määrä on kasvanut viime vuosina Suomessa. Sarjakuvaseuran mukaan Suomessa toimii noin sata sarjakuvan ammattilaista. Uusista nuorista sarjakuvataiteilijoista suurin osa on naisia.

kulttuuri
Ville Ranta
Ville Ranta on myös Ranskassa arvostettu sarjakuvantekijä.YLE

Sarjakuvaseuran toiminnanjohtajan Kalle Hakkolan mukaan taiteellisesta työstään ja tekijänoikeuskorvauksista elantonsa ansaitsee vain harva. Sarjakuva-ammattilaisten määrässä ovatkin mukana esimerkiksi sarjakuvan tekemisen opettajat.

Tutuinta kotimaista sarjakuvaa ovat sanomalehtien päivittäiset kolmiruutuiset stripit, esimerkkeinä Juba Tuomolan Viivi ja Wagner, Pertti Jarlan Fingerpori ja Ilkka Heilän B. Virtanen. Kalle Hakkola muistuttaa, että suosittu strippisarjakuva on yleensä tiukasti aikaan ja paikkaan sidottua ja siitä syystä kulttuurisidonnaista. Siksi siitä on vain harvoin vientituotteeksi.

Maailmalla mainetta niittääkin suomalainen taidesarjakuva. Useat sarjakuvataiteilijat ovatkin maailmalla kotimaata tunnetumpia, esimerkkeinä Hakkola mainitsee Ville Rannan, Tommi Musturin, Marko Turusen, Jyrki Heikkisen ja Amanda Vähämäen.

- Suomalainen sarjakuva on persoonallista ja siksi melko kysyttyä, Hakkola sanoo.

Sarjakuvamaana Suomella on yksi erityispiirre - sarjakuvataiteilijoina toimivat naiset. Hakkolan mukaan uusista nuorista sarjakuvataiteilijoista jopa enemmistö saattaa olla naisia.

Sarjakuvan opetusta on saatavilla entistä enemmän

Sarjakuva-ammattilaisten koulutuksessa esimerkiksi Ruotsi on edellä Suomea. Naapurimaassa alaa voi opiskella korkeakoulutasoiseen tutkintoon saakka. Suomessa sarjakuva-alan koulutusta saa lähinnä kansanopistoissa ja sivuaineena Taideteollisessa korkeakoulussa.

Opetuksen määrä on kuitenkin viime vuosina kasvanut runsaasti. Hakkolan mukaan opetusta saadakseen ei enää tarvitse mennä Helsinkiin. Suurin osa alan osaajista tuleekin muualta kuin pääkaupunkiseudulta.

Hakkolan mukaan sarjakuva-ammattilaiselta vaaditaan tänä päivänä ainakin jonkinlaista kouluttautumista.

- Pitää olla tekemisissä alan ihmisten kanssa. Vain siten voi oppia tavat, joilla sarjakuvan avulla voi elää, Hakkola sanoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Kaisa Pulakka