Kirjastossa opastetaan aikuisia digitarinoiden maailmaan

Digikuvien käyttäminen omien henkilökohtaisten tarinoiden kertomiseen on yhä suositumpaa. Tapiolan kirjasto on nyt alkanut tarjota myös vanhemmalle väelle mahdollisuutta koota omat kuvat ja kokemukset tietokoneella digitarinaksi. Tieto kursseista ei kuitenkaan ole levinnyt toivotulla tavalla.

kurssit
Taru Björkman neuvoo Ilona Valtosta editointiohjelman käytössä.
Taru Björkman neuvoo Ilona Valtosta editointiohjelman käytössä.YLE

Ilona Valtosen teekannuista kertova digitarina syntyi viime keväänä Tapiolan kirjaston pilottiryhmässä. Tarinassa esiintyivät jokin aika sitten eläkkeelle jääneen Valtosen elämän teekannut ja tulipa siinä sivussa valotettua hieman myös perheen historiaa.

– Lapsenlapselle tällainen digitarinan kertominen oli aivan selvää. He olivat koulussa oppineet sen ja hän suhtautui sangen ymmärtäväisesti tähän. Enemmän vain pitäisi ruveta tekemään niitä, Valtonen toteaa.

Suunnitelmissa onkin useita uusia kertomuksia, muun muassa oman äidin tarina.

Ihmisillä suuri tarve tarinointiin

Tapiolan kirjaston informaatikko ja digitarinakurssien vetäjä Taru Björkman toteaa, että tarina on tässä päivässä elävä asia.

– Ihmisillä on tarve kertoa tarinoita ja tänä päivänä ne vain ovat digitaalisessa muodossa. Paljonhan harrastetaan digikuvausta ja kuvia on hyvä hyödyntää. Kuvaamisesta saa enemmän irti, kun kuvista tekee tarinan.

Tietokoneella koottuja, lyhyitä elokuvia on aikaisemmin käytetty varsinkin peruskouluissa oppilaiden voimaannuttamisen välineenä. Parhaimmillaan oman henkilökohtaisen tarinan työstäminen voi olla eheyttävä kokemus.

Luovan hurjastelun lisäksi kuuden kerhoillan aikana voi oppia uutta tekniikasta. Björkman kertoo, että kirjaston ATK-kurssien ja opastusten pääasiakasryhmä ovat eläkeläiset.

– Vanhemmilla ihmisillä on sitä tarinaa ja kerrottavaa. Monilla on taustalla myös se ajatus, että siinä on mahdollisuus tehdä jälkipolville lahjaksi pieni elokuva omista elämänkokemuksista.

Ilona Valtonen kiittää opettajia kärsivällisyydestä.

– Se oli semmoista yritystä ja erehdystä. Hyvin kärsivällisesti he opettivat meitä ja innostus säilyi.

Ilmaiset kurssit odottavat vielä suurta suosiota

Tämän syksyn kerho on houkutellut Tapiolaan tarinoimaan myös muutaman työikäisen. Vaikka lysti on ilmaista, jäi jokunen paikka kurssilla edelleen tyhjäksi. Kursseista tiedottamisessa onkin vielä petraamista, Björkman toteaa.

– Minulla on se käsitys, että aika monet ihmiset eivät tiedä sitä, kuinka paljon kirjastossa on tällaisia opastuksia. Hyvin usein kohtaa sitä, että ihmisille on aivan yllätys, että kirjastossa voi tehdä jotakin tällaista.

Kirjastot elävät monen mielessä edelleen vain paikkoina, joista käydään lainaamassa kirjoja, vaikka palveluvalikoima on nykyään paljon monipuolisempi.

– Esimerkiksi Espoossa on tänä syksynä useita kymmeniä erilaisia kursseja, opastuksia ja kerhoja, mutta ne eivät kaikki ole löytäneet asiakkaita vielä, Björkman kertoo.

Hän uskoo kuitenkin, että ilmaiset kurssit vetäisivät väkeä, mikäli niistä tiedettäisiin.

Kursseilta saadut kokemukset ovat olleet hyviä ja myös digitarinointia aiotaan jatkaa tulevaisuudessa. Seuraava kurssi alkaa ensi keväänä.

Lähteet: YLE Helsinki