Saksalaisyhtiön laittomat hehkulamput loppuivat kättelyssä

Saksalaiset eivät halua luopua hehkulampuistaan. Saksalaisyhtiön satiiri puri yleisöön niin hyvin, että tuhansien hehkulamppujen varasto hupeni hetkessä. Saksalaisyrittäjä kun keksi, että kiellettyjä isoja hehkulamppuja voi tuoda ja myydä, kun ne ovatkin lämmittimiä eivätkä lamppuja.

Kuva: Arja Lento/YLE

Kahden saksalaisinsinöörin idea ilmoittaa 75 ja 100 watin hehkulamput lämmityslaitteeksi löi viranomaiset ällikällä. Nyt tutkitaan voiko näin tehdä. Yritys on tilannut "lämmittimiä" Kiinasta reilusti lisää ja saksalaiset hurraavat.

Herra Rudolf Hannot pyörittää 60 hengen hydrauliikkayritystään Kölnin lähistöllä pienessä 14 000 asukkaan kylässä. Monen muun saksalaisen tavoin hän hämmästeli EU:n päätöstä kieltää hehkulamput, ja määrätä kaikki käyttämään energiansäästölamppuja. Saksalaiseen tapaan insinööri Hannot päätti perehtyä asiaan tarkemmin.

Onkin lämmityslaite

Energiasäästölamppujen käyttöä perustellaan sillä, että hehkulamput tuottavat valoa vain muutamalla prosentilla käyttämästään energiasta, sen sijaan energiasta menee 95 prosenttia lämmön tuottamiseen.

Herra Hannot kertoo YLE Uutisille, että tutkittuaan EU-määräyksiä hän huomasi, että jos tuote tuottaa 95 prosenttisesti lämpöä, se luokitellaan lämmittimeksi. Hehkulamppu oli siis määräysten mukainen lämmitin. Niinpä hän nimesi EU-alueella kielletyt 75 ja 100 watin lamput lämpöpalloksi, ja toi niitä Kiinasta 4 000 kappaletta.

Hannot sanoo, ettei hän monen saksalaisen tavoin usko myöskään väitettä energiasäästölamppujen ympäristöystävällisyydestä. Hän on tullut siihen tulokseen, että mm. elohopeaa sisältävien lamppujen valmistus ja hankala kierrätys, ovat ympäristön kannalta plus miinus nolla, jollei jopa miinuksen puolella.

Passiivienergiataloissa hehkulampuista vapautuva lämpö on myös osa lämmitysenergiasta.

Terveysvaikutuksia selvitetään

Saksalaisia harmittaa paitsi energiansäästölamppujen kova hinta myös kelmeä valo, ja moni kaipaa kaipaa hehkulamppujen lämmintä valosävyä.

Saksalaistutkijat ovat jopa varoittaneet, että energiasäästölamppujen valospektri hidastaa pimeähormoonin eli melatoniinin eritystä, ja se voi vaikuttaa haitallisesti ihmisten unirytmiin

Satiirin keinoin

Herra Hannotilla ei ole mitään EU:ta vastaan, mutta hän halusi tempauksellaan osoittaa EU:ssa välillä tehtävien päätösten mielekkyyden ja vaikutuksen ihmisten arkielämään.

Viranomaiset tutkivat nyt onko lämpöpallo turvallinen kuluttajille, ja onko kaikki mennyt juridisesti oikein. Päätöksiä on luvassa muutaman viikon kuluttua.

Lämpöpallot menevät kuitenkin niin hyvin kaupaksi, että Kiinasta on tulossa 30 000 kappaleen uusi erä. Jokaisesta myydystä lampusta - tai siis pallosta - lupaa herra Hannot ohjata 30 senttiä sademetsien suojeluun.

Kysyntä on niin kovaa, että tempauksen nettisivuilla varoittellaankin jo pitkäksi venyneistä toimitusajoista, ja saksalaiset saavat odottaa tovin uutta lämmityslaitettaan.