1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eläkeläismatkat

Ikä ei sammuta kaukokaipuuta

Bussimatka Tuurin kyläkauppaan. Lomalento suoraan maakunnasta Las Palmasiin tai Alanyaan. Koe Lappi kolmessa päivässä -kiertoajelu. Tällaisen listan on moni valmis laatimaan, kun kysytään, millaisilla matkoilla ikäihmiset viihtyvät. Mutta todellisuudessa lista joutaa romukoppaan, sillä seniorimatkalaiselle ei pelkkä aurinko tai poronkäristys riitä.

Eläkeläismatkat
aurinkoranta
Yle

Matkakuume ei katso ikää eikä pelkkä Ruotsin-risteily välttämättä tyydytä seniorimatkaajan reissunnälkää. Yhä useammat ikäihmiset pakkaavat laukkunsa kaukomatkoja varten.

- Euroopan maat on tullut koluttua aika tarkkaan. Olen käynyt myös Pohjois-Afrikassa, sekä Gambiassa ja Kenian safarilla. Aasiassa olen käynyt Intiassa kiertomatkalla sekä Thaimaassa ja Kiinassa. Ja sitten myöskin Karibian risteilyllä, listaa Lyyli Juntunen matkakohteitaan.

Kaikille kaukokohteet eivät kuitenkaan sovellu ja siksi uusia matkakohteita etsitään koko ajan myös Euroopasta.

- Kaukomatkat ovat liian kaukana: jos joutuu lentämään 8-10 tuntia, niin sitä ei enää monen kunto kestä. Sen takia meidän seuramme, Jämsän seudun kansalliset seniorit, on keskittynyt lähinnä Eurooppaan ja Baltiaan. Kävimme juuri Irlannissa, lentomatka kesti vajaat kolme tuntia ja se oli meille ihan sopiva. Meidän porukassamme kun vanhin on jo 87-vuotias, kertoo Tapio Heinonen matkoistaan.

Seniorimatkailijoiden tuntoja ja toiveita kartoitettiin tiistaina Jyväskylässä järjestetyillä seniorimatkailun minimessuilla. Keskiviikkona vastaava tapahtuma järjestetään Lohjalla.

Seniorimatkojen kysyntä kasvussa

Vartavasten seniori-ikäisille räätälöityjen teemallisten ryhmämatkojen kysyntä on kasvanut vuosittain 30 - 50 prosenttia. Matkanjärjestäjät uskovat kasvun jatkuvan vahvana. Usko on niin vahva, että Suomesta löytyy jo ainakin yksi matkatoimisto, joka on keskittynyt räätälöimään ryhmämatkoja yksinomaan yli viisikymppisille matkailijoille.

Matkustaminen on arkipäiväistynyt viime vuosikymmenten aikana: etelänloma ei ole enää mikään kummastelun ja ihastelun aihe tai varakkaiden yksinoikeus. Myös seniorikansalaiset alkavat olla rutinoituneita matkailijoita, jotka haluavat ja osaavat vaatia palvelua. Eikä seniorimatkailijalle riitä yksin aurinko, halvat tuliaiset tai paikalliset viinijuhlat. Ikäihmiset hakevat matkoiltaan elämyksiä ja kokemuksia siinä missä nuoremmatkin.

- Ryhmämatkalla pitää olla paljon sisältöä. Pääosalla meidän ryhmämatkoista on maksimissaan yksi vapaapäivä viikon aikana. Asiakkaat haluavat nähdä, kuulla ja kokea mahdollisimman paljon, kitetyttää MatkaSenioreiden toimitusjohtaja Henna Rantanen.

Porukasta turvaa vieraassa maassa

Ideat teemoista tulevat usein matkailijoilta itseltään. Rantasen mukaan matkan teeman voi rakentaa melkein minkä tahansa harrastuksen tai kiinnostuksen kohteen ympärille.

- Puutarhayhdistykset ovat hyvä esimerkki tästä. He haluavat tehdä puutarhamatkoja eri puolille maailmaa, kertoo Rantanen.

Ryhmämatkat ovat monille se turvallisin tapa tutustua uusiin maihin ja kulttuureihin: yksin ei tarvitse jäädä. Porukan mukana pääsee myös paikkoihin, johon ei välttämättä itse hoksaisi mennä.

- Heillä on yhteinen intressi ja ohjelma on räätälöity varta vasten ryhmän näköiseksi. Kynnys lähteä matkalle on siis matala. Porukka tuntee toisensa ja ryhmässä on hyvä tunnelma. Lisäksi matkailijat pääsevät katsomaan juuri niitä kohteita, joita he ovat halunneetkin päästä katsomaan, Rantanen sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi