Hyppää sisältöön

Joutsenlampi syntyy harrastajavoimin Sammatissa

Lohjan Sammatissa valmistaudutaan Joutsenlammen ensi-iltaan. Baletin harrastajat valmistelevat esityksen yhdessä ammattitanssijoiden kanssa.

Baletti on harvan työ, mutta yhä useamman harrastus. Kuva: YLE

Esitys on aikuisille suunnatun, viikon kestävän kesäleirin huipennus. Kesäleirin järjestäminen sai alkunsa balettia harrastavan kesäasukkaan Anita Remitzin aloitteesta. Nyt Helsingin Tanssiopiston kanssa järjestettyjä leirejä on takana jo kymmenen.

– Tänä vuonna meillä on edistyneempiä harrastajia, koska meillä on aika haastava tämä ohjelma. Pitää pystyä tekemään varpailla ja meno on kova. Siellä ei saa jäädä jälkeen yksikään joutsen! Me ei onneksi ihan koko Joutsenlampea tehdä, mutta koko toinen näytös ja osia ensimmäisestä, Remitz selventää.

Mukana on myös tähtitanssijoita

Baletin rantautuminen Sammattiin herätti aluksi lähinnä hämmennystä, mutta nykyään katsomo täyttyy innokkaasta yleisöstä. Tämän vuoden solistipari Tiina Myllymäki ja Nicholas Ziegler on mukana myös Oopperassa esitettävässä Joutsenlammessa.

– Tämä on minulle aivan kunnia-asia päästä kerran vuodessa navettaan tanssimaan! Me inspiroidutaan harrastajista tosi paljon, heistä saa sellaista aitoa tanssin iloa. Me varmaan sitten taas omalla ammattitaidolla inspiroidaan heitä jatkamaan ja jaksamaan ja innostumaan entistä enemmän siitä rakkaasta harrastuksesta, Myllymäki kuvailee.

Aikuisille suunnattujen balettituntien kysyntä kasvaa

Sammatin tanssileirillä harrastajia valmentava Jane Spackman kertoo, että baletin suosio on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana varsinkin aikuisharrastajien keskuudessa. Spackmanin vanhin oppilas Helsingin Tanssiopistossa on 70-vuotias.

– Harrastuksena tämä sopii kaikille, osalle oppilaistani on jopa lääkäri suositellut balettia esimerkiksi selkävaivojen taltuttamiseksi. Laji on rauhallinen, mutta kohottaa kuntoa sekä auttaa tuntemaan oman kehon entistä paremmin, Spackman kiteyttää.

.
.