1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisitutkinta

Doping-tutkinta jättiurakka poliisille

Hiihdon doping-jupakka on työllistänyt poliisia jo usean vuoden ajan. Ensimmäisen kerran asiaa tutkittiin jo 90-luvun lopussa, toisen kerran Lahden MM-hiihtojen jälkeen ja nyt kolmatta kertaa. Tutkintaa johtanut rikosylikomisario Pauli Huuskonen sanoo, että tapaus on yksi omalaatuisimmista hänen urallaan.

Kuva: YLE Keski-Suomi

Huuskosen johtama esitutkinta liittyi STT:n julkaisemaan doping-uutiseen, jota seuranneessa oikeudenkäynnissä STT:n toimittaja ja päätoimittaja tuomittiin sakkoihin kunninanloukkausrikoksista. Lisäksi osa Hiihtoliiton johtajista sai korvauksia. Poliisi selvitti puolitoista vuotta kestäneessä esitutkinassa, perustuivatko tuomiot ja korvaukset valheellisiin lausuntoihin. Pauli Huuskosen valittiin johtamaan doping-jupakan tutkintaa aiemman kokemuksen perusteella.

- Syyttäjä halusi, että sama yksikkö ja samat henkilöt voisivat olla mukana myös uuden jutun tutkinnassa johtuen siitä, että aiempi aineisto oli kohtuullisen laaja, yli 3 000 sivua ja tutkinta edellytti sen aineiston tuntemista. Jos sen joku asiaa tuntematon olisi ottanut käsiteltäväkseen, niin olisihan se vienyt aikaa ihan eri tavalla, Huuskonen sanoo.

Huuskosen mukaan tutkinnassa oli mukana vain muutama henkilö mutta he tekivät töitä sitäkin intensiivisemmin. Kuulusteluvaiheessa tutkinta toki työllisti poliisia laajemmaltikin.

- Kuulusteluja on tehty kymmenissä laskettava määrät ja niissä vastuuta jaettiin laajemmalti. Toki ne oli tietyn ydinjoukon valmisteltava ja suurimman vastuun tästä on kantanut yksi henkilö sekä tietysti tutkinnanjohtaja omalta osaltaan, Huuskonen kertoo.

Pienestä porukasta huolimatta kasaan on saatu aikamoinen aineisto kuulustelu- ja muita asiakirjoja. Aiemmat esitutkintamateriaalit on yhdistetty nyt käsittelyyn tulevan jutun materiaaleihin.

- Siksi paperiversion sivumäärä lähentelee yhdeksää tuhatta, laskeskelee Huuskonen.

"Asia loppuun käyty"

Huuskosella on takanaan mittava ura poliisissa mutta vastaavaa tapausta ei ole ennen tutkittavaksi tullut. Huuskonen kuvaileekin doping-jutun tutkintaa vähintäänkin omanlaatuiseksi.

- Siinä on tutkittu kuitenkin julkisuudessa aika paljon esillä olleita henkilöitä. Se on ruotinut syvältä suomalaista kansallisurheilua, jossa myös kansan syvät rivit mielellään arvioivat asioita eikä tämä jätä ihmisiä kylmäksi, kuvailee Huuskonen.

Työtehtävä vaati myös poikkeuksellista pitkäjännitteisyyttä, sillä asiaa on ruodittu jo vuosia.

- Tämä oli aikamoista pitkäjännitteisyyttä vaativaa työtä, sillä asioita on ruodittu kolmessa eri vaiheessa. Ensin tämän alkuperäisen STT-jutun pohjalta, sitten uudelleen Lahden MM-hiihtojen jälkeen ja nyt vielä kolmannen kerran. Samoja henkilöitä on pyöritetty useaan otteeseen eri asemissa. Ja näissä kahdessa viimeisessä tapauksessa on myös ollut sama tutkijakaarti pitkälti mukana, Huuskonen sanoo.

Enää Huuskonen ei usko asian ääreen palaavansa.

- Kyllä minä uskon, että tämä on nyt loppuun käyty poliisin puolelta, hän arvioi.