1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. doping

Syyttäjä: Doping-juttu käsiteltävä nopeasti

Keski-Suomen kihlakunnansyyttäjä Mikko Jaatinen toivoo doping-jupakalle mahdollisimman pikaista oikeuskäsittelyä. Jaatinen ilmoitti tänään, että neljä henkilöä saa syytteen niin sanotussa STT:n doping-jutussa. Rikosnimikkeenä on törkeä petos.

Kihlakunnansyyttäjä Mikko Jaatinen kertoi syyteharkinnan tulokset tänään Jyväskylässä. Kuva: YLE Keski-Suomi

Syytettyinä ovat Hiihtoliiton entinen lajipäällikkö Pekka Vähäsöyrinki, entinen päävalmentaja Antti Leppävuori ja entinen toimitusjohtaja Jari Piirainen. Lisäksi syytteen saa entinen huippuhiihtäjä Jari Räsänen. Asia liittyy STT:n julkaisemaan dopinguutiseen Naganon olympiakisojen alla vuonna 1998, jonka jälkeisessä oikeudenkäynnissä syytettyjen epäillään poliisitutkinnan perusteella valehdelleen.

- Totuusvelvollisuuden vastaisuus saattaa juridisella tasolla arvioituna olla hieman laajempi käsite. Jos valehtelulla tarkoitetaan yksinomaan sitä, että puhutaan virheellisiä asioita, niin totuusvelvollisuuden rikkomisella voidaan yleisellä tasolla tarkoittaa myös sitä, että jätetään kertomatta joitakin olennaisia seikkoja, sanoo kihlakunnansyyttäjä Mikko Jaatinen.

Poliisi ryhtyi tutkimaan asiaa uudelleen vuonna 2008, kun hiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö tuli julkisuuteen ja väitti, että doping oli aikoinaan Suomen huippuhiihdossa järjestelmällistä ja laajalti tiedossa. Jaatisen mukaan syytteen nostaminen ei kuitenkaan perustu yksinomaan Kyrön lausuntoihin, vaan oikeudessa kuullaan ainakin 11 todistajaa ja käsitellään kymmeniä asiakirjakokonaisuuksia.

- Siellä on iso määrä sekä asiakirjatodistelua että todistelutarkoituksessa kuultavia henkilöitä. Eli lukuisia henkilöitä tullaan kuulemaan oikeudenkäynnissä, kertoo Jaatinen.

Syyttäjä kertoi myös, että STT:n dopinguutisia, jotka tulivat julkisuuteen vuonna 1998 ei ole voitu osoittaa todeksi rikostutkinnassa. Tämän vuoksi syytteet eivät koske väärää ilmiantoa, vaan törkeää petosta.

Asia käsitellään aikanaan Helsingin käräjäoikeudessa.