Venäläinen elokuva tuodaan kunnolla esille Joensuussa

Joensuussa alkaa keskiviikkona venäläisen elokuvan festivaali Kino Lokakuu. Kolmipäiväisellä festivaalilla esitetään kahdeksan venäläistä nykypäivän elokuvaa, joissa käsitellään muun muassa nuorisokulttuurin muutosta, maahanmuuttoa ja Venäjän nyky-yhteiskuntaa.

elokuvat
Elokuvateatterin kankaalla kuva Valeri Todorovskin elokuvasta Stiljagi.
YLE

Kuudetta kertaa järjestettävä festivaali jalkautuu nyt ensi kertaa elokuvateatteriin. Aiemmin elokuvia on nähty klubityyppisesti, ehkä hieman piilossakin. Näkyvyyden toivotaan houkuttelevan laajemman osallistujajoukon.

- Toivotaan, että kaikki Venäjästä ja elokuvista kiinnostuneet löytävät tänne. Myös paikallinen venäjänkielinen väestö, kansainväliset opiskelijat ja muut, koska elokuvissa on englanninkieliset tekstitykset. Se sallii hyvin monipuolisen katsojajoukon, sanoo festivaalia järjestävän Joensuun Venäjän ystävät ry:n puheenjohtaja Sanna Iskanius.

Venäläinen tekstitetty elokuva oikeassa teatterissa on harvinaista herkkua.

- Nämä ovat kuuluisia nykyvenäläisiä elokuvia, osittain myös taide-elokuvia. Eli hyvin laidasta laitaan, mutta ei mitään massaelokuvia, joita yleensä näytetään. Kuuluisien ohjaajien erityisteemoja, jotain uutta ja erilaista Suomessa jo nähtyjen elokuvien rinnalle, Iskanius kuvailee.

Festivaalia vietetään myös Helsingissä, mutta Joensuussa elokuvat ovat saavuttaneet suuremmat katsojamäärät. Elokuvien lisäksi festivaaliin kuuluu myös konsertti ja lastentapahtuma.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala