Ilmailualan lakko päättyi

Ilmailualan lakko on päättynyt. Työriidan osapuolet hyväksyivät tiistai-iltana valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Alalle syntyi kolmivuotinen työehtosopimus. Työntekijäpuolen Ilmailualan Unioni oli erityisen tyytyväinen sopimukseen, sillä IAU sai läpi vaatimuksiaan, joilla turvataan irtisanomistilanteessa vakituisten työpaikkojen asemaa suhteessa vuokratyövoimaan.

Kotimaa
Kaksi Finnairin konetta.
YLE

IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaaren mukaan sopimuksen mukaan vuokratyövoimasta luovutaan ensin, jos työnantaja haluaa irtisanoa väkeä tuotannollistaloudellisista syistä.

Hän toteaa myös, että kolmivuotinen sopimus takaa työrauhan pitkäksi ajaksi.

Työnantajien edustaja, Palvelualojen Toimialaliiton asiantuntija Petri Verronen piti kuitenkin syntynyttä sopimusta kalliina. Työnantaja aikoo selvittää, miten kohonneita kustannuksia pystytään kattamaan paikallisen sopimisen avulla.

Palkankorotukset maapalvelutehtävissä ja tekniikan puolella noudattelevat ensimmäisenä vuonna yhden prosentin yleiskorotuslinjaa. Lisäksi tulee mm. yrityskohtaisia eriä ja uusia palkkaluokkia. Sopimuksen kahden viimeisen vuoden korotukset neuvotellaan myöhemmin erikseen.

Finnairin Münchenin-lento jää kentälle

Finnairin mukaan lentoliikenne palautuu normaaliksi keskiviikon aikana. Yksittäiset myöhästymiset ja peruutukset ovat vielä mahdollisia. Osa lakossa olleista asentajista ja mekaanikoista palaa töihin jo tiistai-iltana.

Finnairilta kerrotaan, että huomiselta keskiviikolta perutaan aamun Münchenin-lento. Lisäksi joku yksittäinen muukin lento saatetaan perua. Merkittävää töiden ruuhkaa sen sijaan ei ole yhtiön mukaan ole lakon aikana kertynyt, joten paluu normaaliin sujunee hyvin.

Ilmailualan Unionin lakko alkoi maanantaiaamuna ja se ehti sekoittaa jonkin verran lentoliikennettä. Tiistaina lakon takia peruttiin 27 lentoa. Finnair kertoo peruuttaneensa lakon aikana yhteensä 18 edestakaista lentoa. Tämä vaikutti noin 1 500 matkustajaan.

Lakossa oli noin 900 ilmailualan teknisiä palveluja hoitavaa asentajaa ja mekaanikkoa. Lakon aikana lentokoneita ei huollettu eikä tarkastettu.

Lähteet: YLE Uutiset