1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kansallisteatterin uudessa näytelmässä yleisö istuu lavalla

Kansallisteatterissa saa perjantaina ensi-iltansa yhdysvaltalaisen Paul Austerin romaaniin perustuva näytelmä Mr Vertigo. Kristian Smedsin ohjaamassa esityksessä sekä katsomo että näyttämö ovat lavalla, minkä vuoksi lippuja voidaan myydä vain noin kolmannes normaalimäärästä.

Mr Vertigossa yleisö istuu näyttämöllä. (Kuva: YLE)

Paul Auster on suomalaisten kestosuosikkikirjailijoita. Hänen tekstejään ei ole kuitenkaan nähty teatterinäyttämöllä aiemmin meillä eikä juuri maailmallakaan.

Vastikään merkittävän eurooppalaisen teatteripalkinnon saanut Kristian Smeds on nyt sovittanut ja ohjannut Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle Austerin vuonna 1994 kirjoittaman Mr Vertigon. Se on tarina St. Louisin kaduilta löydetystä rääväsuisesta orpopoika-Waltista, joka oppii lentämään eli levitoimaan.

Smedsiä kiehtoi Mr Vertigossa ennen muuta tarina. Mestari Yehudin ankarassa opissa levitointitaidon omaksuva Walt pääsee kiertämään Amerikkaa, ja yleisö voi kurkistaa 1920-luvun showbisnekseen sekä unelmien täyttymisen ja pettymysten vuorotteluun.

- Paul Auster on nykykirjailijoista selkeästi tarinankertoja. Hänen teoksissaan on tiettyä sadunomaisuutta ja naivismia, mikä on mielestäni hyvin hurmaavaa, Smeds sanoo.

Kulisseissa paljastuvat myös esityksen mokat

Kristian Smeds on halunnut teatteriversiossaan avata yleisölle esiintyvän taiteilijan arkea myös lavastusratkaisulla. Sekä katsomo että näyttämö ovat lavalla, ja yleisö istuu rintamasuunta 700-paikkaiseen tyhjään katsomoon päin.

Erikoisen katsomoratkaisun vuoksi lippuja myydään vain noin kolmannes siitä, mitä Suuren näyttämön katsomo normaalisti vetäisi. Ajatuksena on kutsua yleisö teatterin kulissihin, sanoo Smeds.

- Koetamme avata ovea teatterin tekemiseen. Mitä kulisseissa ja esitysten jälkeen tapahtuu? Entä millaiset ovat fiilikset, kun esitys menee mönkään?

Smeds tarjoaa magiaa arjen keskelle

Samaan aikaan esitys kuitenkin loihtii esiin maagisen varieteemaailmaan, joka pyrkii hurmaamaan yleisön.

- Nykyaikana tuntuu, ettei mikään oikein ole enää ihmeellistä ja taianomaista. Haasteenaamme on kokeilla, olisiko silti mahdollista luoda esitykseen hurmaannuttava atmosfääri, Smeds sanoo.

Suuren näyttämön lavalle rakennettavaan penkkirivistöön mahtuu ainoastaan 212 katsojaa kerralla. Smedsin idean toteuttaminen oli Kansallisteatterin jo väistyneeltä johtajalta Maria-Liisa Nevalalta merkittävä kädenojennus, sanoo teatterin nykyinen johtaja Mika Myllyaho.

- Teatterilta tämä on uskalias satsaus. Loputtomasti 700-paikkaisesta salia ei kuitenkaan voi pitää auki parin sadan hengen yleisölle. Tässä tapauksessa on kuitenkin katsottu, että se kannattaa, Myllyaho sanoo.

Näytelmä kertoo mahdottoman unelman tavoittelusta

Orpoika-Waltille käy tarinassa hyvin ja huonosti. Hän pääsee melkein esiintymään Broadwaylle, mutta ei kuitenkaan. Miljoonat ropisevat kassaan melkein.

Kristian Smeds haluaa näyttää Paul Austerin koomisenkin romaanin monet kerrostumat ja tasot. Lentämiseen liittyy hänen mukaansa hyvin myyttinen taso.

- Lentävän pojan kautta voidaan puhua esimerkiksi mahdottomalta tuntuvavasta unelmasta, jonka toteutumisen eteen ihminen tekee paljon työtä. Ja unissammehan lähes kaikki ovat enemmän tai vähemmän lentäneet, eli monelta löytyy lentokokemuksia, Smeds pohtii.

Mr Vertigo avautuu ohjaajan mukaan myös vieraskieliselle yleisölle. Sen ovat todistaneet läpimenoja seuranneet ulkomaalaiset vieraat. Esitys aitotaankin viedä myös ulkomaille, jos kutsu käy.

- Jos esitykselle löytyy kysyntää, niin sitä tullaan haluamaan paikkoihin. Tyrkyttäminen on turhaa. Jos ulkomailla kiinnostutaan, niin sitten täytyy ruveta ratkomaan sitä, miten esityksen vieminen olisi mahdollista ajankäytön puitteissa ja taloudellisesti.

Ulkomaankiertue vaatisi uusia järjestelyjä Kansallisteatterilta

Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho tietää, millä edellytyksillä ison näyttämön esitys voi lähteä ulkomaankiertueelle.

- Monet eurooppalaiset teatterit kiertävät koko ajan pitkin maailmaa. Se olisi meilläkin mahdollista, jos Suurella näyttämöllä esitettäisiin samaan aikaan muitakin näytelmiä. Teatteri ei siis menisi kiinni, jos Mr Vertigo lähtisi ulkomaille, Myllyaho sanoo.

Kristian Smedsille myönnettiin hiljattain merkittävä Euroopan unionin palkinto uusien teatteritodellisuuksien avaamisesta. Ainakin ensi huhtikuussa Mr Vertigo nähdään todennäköisesti Pietarissa, missä Smeds vastaanottaa palkintonsa.

- Siinä yhteydessä esitellään töitäni, joista päätämme syksyn ja kevään aikana. Mr Vertigo on yksi vaihtoehto.

Mr Vertigon pääroolissa nähdään Tero Jartti. Muissa rooleissa näyttelevät Jukka-Pekka Palo, Kristiina Halttu, Tea Ista ja Esa-Matti Long. Lisäksi esityksessä on mukana muusikkotrio Verneri Pohjola, Aki RIssanen ja Joonas Riippa.