Amazonilta löytyy uusi laji joka kolmas päivä

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan Amazonin alueelta on kymmenen viime vuoden aikana löytynyt yli 1 200 uutta kasvi- ja eläinlajia. Tämä tarkoittaa uuden lajin löytymistä keskimäärin joka kolmas päivä.

luonto
Eunectes beniensis
Eunectes beniensisJosé Maria Fernández Díaz-Formentí / WWF

WWF:n tuoreessa raportissa listataan 637 kasvia, 257 kalaa, 216 sammakkoeläintä, 55 matelijaa, 16 lintua ja 39 nisäkästä, jotka on löydetty Amazonilta vuosina 1999 - 2009. Tämän lisäksi alueelta on 2000-luvulla löydetty tuhansia uusia hyönteislajeja, muun muassa yli 500 uutta hämähäkkilajia.

Lajien joukossa on esimerkiksi ensimmäinen vuoden 1936 jälkeen löydetty uusi anakonda-laji. Lisäksi on löydetty muun muassa sammakko, jolla on päässä liekkikuviointi ja jaloissa vesikuviointi sekä sokea kirkkaanpunainen monni.

Löytöjen joukossa on myös 39 nisäkästä, muun muassa seitsemän apinalajia, kaksi piikkisikalajia sekä yksi vaaleanpunainen jokidelfiinilaji. Amazoninjokidelfiini havaittiin ensimmäisen kerran jo 1930-luvulla, mutta vuonna 2006 osoitettiin, että on olemassa kaksi erillistä alalajia, joista toinen on nimetty boliviandelfiiniksi.

Lintulöytö on muun muassa kaljupäinen papukaija, jolla on spektrin värinen höyhenpuku. Uusien kasvituttavuuksien joukossa on esimerkiksi auringonkukkia, murattilaji, liljoja ja ananaslajeja.

Amazonin alueella elää noin kymmenesosa kaikista maapallolla tunnetuista lajeista ja joka viides lintulaji. Esimerkiksi kasvilajeja tunnetaan noin 40 000. Ecuadorilaisesta sademetsästä löydettiin yhden hehtaarin alueelta noin tuhat lajia ja Kolumbiasta 24 hehtaarin alueelta 3 000 lajia.

Amazon on luonnoltaan maailman monimuotoisimpia alueita, mutta WWF:n mukaan luontoa uhkaavat tekijät ovat lisääntyneet nopeasti.

50 vuoden aikana Amazonin sademetsistä on hävitetty lähes viidennes. Suurimpina syinä WWF pitää liha-, soija- ja biopolttoainemarkkinoiden nopeaa kasvua, mikä on lisännyt maankäytön tarvetta. Arviolta 80 prosenttia Amazonilla paljaaksi hakatusta alueesta on karjan laidunmaana.

WWF toteaa, että monimuotoisen luonnon lisäksi Amazonin sademetsät ovat myös tärkeä ilmastonmuutoksen hillitsijä. Ne varastoivat vuodessa 90 - 140 miljardia tonnia hiiltä.

WWF:n raportti julkaistiin samaan aikaan, kun Japanissa on meneillään luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä pohtiva YK:n biodiversiteettisopimuksen osapuolikokous.

Lähteet: YLE Uutiset