Hallitus lykkäsi perusopetuspäätöksiään

Hallitus ei saanut keskiviikkona valmiiksi uusia linjauksia perusopetuksen uudistuksesta, eikä se myöskään päättänyt asiasta mitään. Seuraavan kerran asia on esillä perjantaina sivistyspoliittisessa ministerityöryhmässä. Tavoite on edelleen, että asia saataisiin helmikuussa eduskunnan käsittelyyn.

talous
Henna Virkkunen
YLE

Opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) mukaan hallituksella ei ole isoja erimielisyyksiä perusopetuksen uudistuksesta, ja periaatteessa linjauksista ollaan yksimielisiä.

Uusi tuntijakoehdotus esittää muutoksia muun muassa taideaineiden ja liikunnan tuntimääriin sekä aineiden valinnaisuuteen. Jo nyt on selvää, ettei tuntijakoa pohtineen työryhmän kesällä antama ehdotus mene ihan sellaisenaan läpi.

Työryhmä ehdotti muun muassa uudeksi oppiaineeksi etiikkaa, ja siitä on päätetty luopua.

Kitkaa on aiheuttanut myös ehdotus draaman opetuksesta. Kannattajien mukaan Suomi saisi draamanopetuksen avulla hyviä neuvottelutaitoisia ihmisiä. Vastustajat toteavat, että draamanopetus on jo nyt mahdollista muun muassa äidinkielen ja yhteiskuntaopin tunneilla.

Yksi suurimmista kiistakysymyksistä on kuitenkin kielien valinnaisuus. Työryhmän ehdotuksen mukaan kuntien tulisi tarjota kolme vaihtoehtoa pitkäksi kieleksi. Opetus tulisi järjestää, jos ryhmään tulisi kymmenen oppilasta.

Etenkin pienet kunnat ovat sanoneet, ettei niillä ole tämän toteuttamiseen rahaa. Puolueista keskusta on sitä mieltä, että tämä eriarvoistaisi Suomea, sillä lapsilla olisi pienissä kunnissa erilaiset mahdollisuudet kuin suurissa kaupungeissa.

Lähteet: YLE Uutiset