1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Dopingsotku sai jatkoa törkeinä petossyytteinä

Hiihtoliiton dopingjutusta nostetaan rikossyytteitä neljää henkilöä vastaan. Hiihtoliiton entiset keulahahmot Pekka Vähäsöyrinki, Antti Leppävuori, Jari Piirainen sekä entinen hiihtäjä Jari Räsänen saavat syytteet törkeästä petoksesta. Lauri Tarastin ryhmä löysi jo aiemmin viitteitä epon käytöstä. Tarastin mukaan on mahdollista, että suomalaisessa huippuhiihdossa dopingkäyttö on ollut järjestelmällistä.

Genotropin kasvuhormoni -ampulli.
Hiihtoliiton kolme entistä johtajaa ja hiihtäjä Jari Räsänen ovat saaneet rikossyytteen törkeästä petoksesta hiihtoliiton doping-jutussa.

Asia liittyy STT:n julkaisemaan dopinguutiseen Naganon olympiakisojen alla vuonna 1998, jonka jälkeisessä oikeudenkäynnissä syytettyjen epäillään poliisitutkinnan perusteella valehdelleen. STT tuomittiin maksamaan mittavia vahingonkorvauksia ja sen toimittajat sakkoihin.

Valtakunnansyyttäjän määräämä kihlakunnansyyttäjä julkisti syyteharkintansa tulokset aamulla. Asiasta nostettiin syyte törkeästä petoksesta Hiihtoliiton entistä lajipäällikköä Pekka Vähäsöyrinkiä, entistä päävalmentajaa Antti Leppävuorta, entistä toimitusjohtajaa Jari Piiraista sekä entistä kilpahiihtäjää Jari Räsästä vastaan.

Kaikki ovat kiistäneet syyllisyytensä. Vähimmäisrangaistus törkeästä petoksesta on neljä kuukautta vankeutta. Enintään törkeästä petoksesta voidaan tuomita vankeuteen neljäksi vuodeksi.

Syyttäjä Mikko Jaatinen kertoi tiedotustilaisuudessa, että keskeinen oikeuskysymys on ollut totuusvelvollisuuden täyttäminen vuonna 1999 - 2001 käydyssä oikeudenkäynnissä.

-Tämä edellyttää arvioimista, onko näin käynyt. Käräjäoikeus arvioi, onko näin käynyt. Kyseessä on näyttökysymys, sanoi Jaatinen.

Syyttäjä kertoi myös, että STT:n dopinguutisia, jotka tulivat julkisuuteen vuonna 1998 ei ole voitu osoittaa todeksi rikostutkinnassa. Tämän vuoksi syytteet eivät koske väärää ilmiantoa, vaan törkeää petosta.

Jaatisen mukaan syytteen nostaminen ei kuitenkaan perustu yksinomaan Kyrön lausuntoihin, vaan oikeudessa kuullaan ainakin 11 todistajaa ja käsitellään kymmeniä asiakirjakokonaisuuksia.

Epäiltynä olivat myös entinen kilpahiihtäjä Marjo Matikainen-Kallström sekä Hiihtoliiton entinen toimitusjohtaja Esa Klinga. He eivät saa asiasta syytettä, koska näyttöä rikoksesta ei ollut.

Poliisi aloitti esitutkinnan, kun hiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö tuli julkisuuteen ja väitti, että doping oli aikoinaan Suomenkin huippuhiihdossa järjestelmällistä ja laajalti tiedossa.

Juttu käsitellään aikanaan Helsingin käräjäoikeudessa.