1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Onko banaanikotelosta turhakkeeksi?

Onko muovinen banaaninkuljetuskotelo tyhmä, ruma ja turha kapistus? Käyrän kotelon väitetään säilyttävän laukkuun laitetun eväsbanaanin paremmin kunnossa ja kuosissa. Suuri banaanitesti paljastaa, toimiiko kotelo.

Kotimaan uutiset
Kuvassa sininen banaanikotelo.
YLE / Anssi Leppänen

Vuoden turhake on taas haussa. Yle Keski-Pohjanmaan ehdotus Suomen Luonnon perinteiseen kilpailuun on banaanikotelo. Koska valintamme ei ollut yksimielinen, päätimme testillä osoittaa keksinnön turhuuden.

Suureen banaanitestiin valittiin kisaamaan banaanikotelo, paperipussi ja kaupan hedelmäpussi. Banaanit hankittiin samalta hedelmätiskiltä ja testiin kelpuutettiin kooltaan ja kypsyysasteeltaan samanlaiset hedelmät.

Välipalabanaanihan yleensä pyörii laukussa muun roinan seassa. Mekin keräsimme samanlaisiin laukkuihin banaanien kaveriksi kirjan, lehtiön ja kuulakärkikynän. Laukkuja kuljetettiin mukana aamusta iltapäivään. Lopulta katsottiin olivatko banaanit mustuneet, pehmenneet tai saaneet kolhuja päivän mittaan.

Testin virallinen valvoja, toimittaja Petra Haavisto, avasi laukut ja tutki banaanit haukankatseen tarkkuudella.

Testitulos osoitti, että jokainen banaani oli pysynyt kiinteänä ja kuosissaan. Yllättävää oli se, että paperipussissa päivän ollut banaani oli hieman kostean tuntuinen. Sekä paperipussissa että muovisessa hedelmäpussissa säilytetyt banaanit olivat saaneet kuoreensa hieman enemmän tummentuneita kohtia. Banaanikotelo oli säilyttänyt hedelmän täysin samanlaisena kuin mitä se oli aamulla koteloon laitettaessa.

Pitkin hampain on myönnettävä, että ainakin tässä testissä älyvapaalta tuntuva keksintö näytti lunastavan lupauksensa. Ehkäpä meidän on etsittävä uusi ehdotus Vuoden turhakkeeksi.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Kati Latva-Teikari

Lue seuraavaksi