Juhannus ja joulu näkyvät ruumiinavauksissa

Viinan vaurioiden jälkiseurauksia selvitetään aiempaa useammin ruumiinavauspöydällä. Ajoittain kuolemansyyn selvityksissä onkin ruuhkaa, jota kasvattaa myös omaisten halu saada tietoa sairaalassa pois nukkuneen vainajan kuoleman syystä.

Kotimaa
Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan ruumiinavaussali
Yle

Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan ruumiinavaussalissa on ajoittain ruuhkaa ja siellä heijastuu suomalainen vuoden kierto.

- Oikeuslääketieteellinen kuolemansyyn selvitys ei ole irrallaan ihmisten muusta elämästä. Me näemme täällä juhannuksen ja joulun vietot sekä myös hirvenmetsästyksen alkaminen, oikeuslääkäri Terttu Särkioja selostaa.

Määräys oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen tulee poliisilta. Toimenpiteiden määrä on kasvanut.

- Yksi tärkeä syy runsas alkoholin käyttö. Siihen nivoutuva tapaturmainen ja sairauksiin liittyvä kuolleisuus on lisääntynyt huomattavasti. Myös sekakäyttö, jossa on alkoholin lisäksi lääkkeitä ja huumausaineita, on kasvanut, oikeuslääkäri Terttu Särkioja selostaa.

Hoidon toteutus selvittelyssä

Omaiset ovat nykyisin tietoisia oikeuksistaan ja vaativat selvityksiä. Toipilasvaiheessa olevat potilaat nukkuvat pois entistä useammin kotivuoteessaan, sillä sairaalassa tai terveyskeskuksessa ei viivytä toimenpiteen jälkeen kovin pitkään.

- Omaiset esittävät epäilyksiä hoidon toteutuksesta ja silloin oikeuslääketieteellinen kuolemansyyn selvitys on tehtävä, oikeuslääkäri Terttu Särkioja sanoo.

Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus joudutaan suorittamaan myös, jos hoitohenkilökunta katsoo oikeusturvansa sitä edellyttävän,

Palapelistä kokonaisuus

Oikeuslääketieteellinen kuolemansyyn selvitys on kuin tiedon murusista rakentuva palapeli, josta kootaan kokonaisuus osa osalta. Määräys tulee poliisilta, jonka tutkinnan esitietojen perusteella oikeuslääkäri miettii tapaukseen liittyviä ongelmia, joita koetetaan ratkoa ruumiinavauspöydällä.

- Tutkittavasta vainajasta täytyy sitten koettaa löytää viitteitä, jotka antavat joko vastauksia tai poissulkevat joitakin muita, oikeuslääkäri Terttu Särkioja kertoo.

Lisäksi ruumiinavauksessa otetaan lisätutkimuksia varten näytteitä, joiden toivotaan vastaavaan kysymyksiin, joita ei suoraan vainajasta saa.

- Kun kokonaisuus on käsillä, niin sitten ryhdytään miettimään kuolinsyylausuntoa, joka on joskus kaikkein vaikeinta tässä työssä, Terttu Särkioja selostaa.

Toisinaan lausunnon saaminen voi kestää.

- Ruumiinavauksia määrätään runsaasti, kirjalliseen työhön ja lausunnon laatimiseen ei yksinkertaisesti jää aikaa.

Henkirikosten selvittelyssä ja tapaturmaisissa kuolemantapauksissa lausunto pyritään laatimaan mahdollisimman pikaisesti.

Lääkärit keskitetty Ouluun

Ajoittain oikeuslääkärit joutuvat työskentelemään tiiviillä tahdilla. Vuosikausia koko Pohjois-Suomessa oli vain kaksi lääninoikeuslääkäriä, joista entisen Oulun läänin alueella yksi ja toinen virka Lapissa.

- Se oli liian vähän, oikeuslääkäri Terttu Särkioja toteaa.

Toiminta siirtyi vuoden 2010 alussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alaisuuteen, jonka myötä tuli yksi lisävirka.

Kaikki Pohjois-Suomessa oikeuslääketieteellisiä kuolemansyynselvityksiä suorittavat lääkärit työskentelevät Oulussa. Ruumiinavauksia tehdään edelleen Lapin keskussairaalassa ja Kemissä. Ouluun kuljetetaan vainajat entisen Oulun läänin alueelta.

Vuonna 2009 Oulussa tehtiin 1 069 ruumiinavausta, tänä vuonna määrä on 1 000 - 1100.

Lähteet: YLE Oulu / Tiina-Leena Kurki