Hyppää sisältöön

Kirjakulttuurikeskus on nyt Pukstaavi

Sastamalassa ensi kesäkuussa avattavan kirjakulttuurikeskuksen nimeksi on valittu Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi. Suomen kirjainstituutin säätiön hallitus valitsi nimen museolle yli 500 nimiehdotuksesta.

Nimivalintaa perusteltiin muun muassa sillä, että Mikael Agricolalta peräisin oleva sana "pukstaavi" viittaa selkeästi museon erikoisalaan ja samalla kirjan ja kirjakielen kehityksen historiaan. Uuden kirjakulttuurikeskuksen nimi on myös helppo taivuttaa.

Suomen Kirjainstituutin järjestämän Nomen est omen -nimikilpailun tulokset ja Kirjan Keskus - Kirjan Museo työnimellä valmistellun valtakunnallisen kirjakulttuurikeskuksen uusi nimi ja logo julkistettiin torstaina Helsingin Kirjamessuilla.

Voittaja oli listanelonen

"Pukstaavi" ei ollut nimikilpailun voittajaehdotus, mutta sijoittui kilpailussa kuitenkin viiden parhaan joukkoon. Nomen est omen -raadin suosikki oli ilmajokisen Maritta Luhtaselan ehdotus "Elias". Toiseksi raati valitsi turkulaisen Aimo Hakasen ehdotuksen "Kirjakartano" ja kolmanneksi tamperelaisen Henri Nybomin ehdotuksen "Lyyti".

"Pukstaavi", jota ehdotti Jorma Lindfors Nakkilasta, oli raadin listalla neljäntenä. Viidenneksi tuli nimettömänä jätetty ehdotus "Jukola".

Nimikilpailun raatiin kuuluivat Suomen Kirjainstituutin toiminnanjohtaja Leena Aaltonen, Suomen Akatemian yksikön johtaja Pirjo Hiidenmaa, Hufvudstadsbladetin päätoimittaja ja toimitusjohtaja Hannu Olkinuora, kirjaporvari Veikko Sonninen Suomen Kustannusyhdistyksestä sekä kirjailija Tuula-Liina Varis.

Nomen est omen -kilpailuun osallistui 270 niminikkaria yhteensä 512 ehdotuksella. Saapuneiden ehdotusten joukossa oli jonkin verran samankaltaisia ja muutamia täysin samojakin nimiä. Esimerkiksi "Pukstaavia" ehdotettiin myös muodossa "Puukstaavi", "Pukstain", "Pookstaavi" ja "Buukstaavi". Yhteensä eri nimiä keksittiin 425 kappaletta.