Löytökissojen määrä on räjähtänyt Porvoossa käsiin

Osa Porvoon eläinsuojeluyhdistyksen Tolkkisten kissataloon päätyneistä eläimistä on niin pahasti nälkiintyneitä, että ne joudutaan lopettamaan.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Kissanpennut Pete ja Petrus
Seitsemän viikon vanhat sisarukset Pete ja Petsu muuttavat uuteen kotiin heti kun rokotukset pystytään antamaan.Yle / Reetta Arvila

Tolkkisten kissatalossa on 13 karanteenihuonetta, joissa kaikissa yhtä lukuun ottamatta majailee löytökissa. Eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja May-Len Bäckström kertoo, että kissoja on tullut heidän huomaansa tasaiseen tahtiin läpi vuoden.

- Vielä tammikuussa oli hiljaista, mutta sittemmin tämä touhu on räjähtänyt totaalisesti. Kesäkuussa löytyi esimerkiksi kolmiviikkoisia pentuja jopa roskiksesta, Bäckström kertoo.

Sittemmin Bäckström ja muut eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoiset ovat toimineet keinoemona neljälle heitteille jätetylle pentujoukolle.

Kissojen rekisteröinti auttaisi

Kissataloilla pitää kiirettä myös muualla. Esimerkiksi Lahdessa löytökissoja on jopa 150. Tilannetta on vaikea ymmärtää.

- Vuodesta toiseen olemme informoineet, että kissat on syytä pitää kiinni. Lain mukaankaan niitä ei saa edes pitää vapaana.

Kissatalon väki on jo viiden vuoden ajan siruttanut sieltä lähteneitä kissoja. Bäckström toivoo, että voimaan astuisi laki, joka velvoittaisi siruttamaan kissat.

- Vain kaksi kertaa siruttamamme kissa ovat palannut tänne ja nekin olivat karanneet muuton tiimellyksessä. Kun kissa on rekisteröity, ihmiset ottavat niistä vastuuta aivan eri tavalla.

Kissatalon asukkeja

Yhdessä talon huoneessa ruokaansa syö pieni ja takkuinen pentukissa. Kyseessä ei kuitenkaan ikävä kyllä ole pentu. Bäcktsröm kertoo, että musta pikkukissa on toinen tällä hetkellä talossa seurannassa olevista pahasti aliravituista kissoista.

- Eläinlääkäri totesi, että sitä ei voi edes rokottaa, koska sillä ei ole ollenkaan lihaksia. Se painaakin vain puoli kiloa.

Kissa onkin Tolkkisissa tarkkailussa. Jos sen elimistö ei pysty munuaisen vioittumisen takia käsittelemään nestettä, se on pakko lopettaa.

Toisessa huoneessa mouruaa Sondbyn leirintäalueelta löytynyt Savu-kissa, joka ikävöi omistajiaan. Ilmeisesti se on vain kylmästi jätetty leirintäalueelle. Jos sen omistajia ei ilmaannu, etsitään sille uusi koti. Kissoja ei koskaan lopeteta kuin vain terveydellisistä syistä.

Kaksi harmaata pientä pentusisarusta, Pete ja Petrus, leikkii puolestaan yhdessä huoneessa. Niillä on hyvä tulevaisuus edessä, sillä toisistaan erottamattomat sisarukset saatiin sijoitettua samaan kotiin.

Moni ottaa löytökissan

Kissatalossa on avoimet ovet joka ilta kissan ottamisesta kiinnostuneille. Jos kissatalon asukin haluaa omakseen, tehdään asiasta virallinen luovutussopimus. Sirutuksen ja rekisteröinnin jälkeen kissan saa mukaansa.

- Jos uusi omistaja ei pärjää kissan kanssa, niin hänellä on puoli vuotta aikaa palauttaa se.

Vaikka uudet omistajat löytyvät suhteellisen helposti, toivoo Bäckström, että löytökissojen määrään saataisiin jokin tolkku. Tilat eivät yksinkertaisesti enää riitä.

- Tälläkin hetkellä Gammelbackassa on kesken loukutus, josta kaksi pentua on jo täällä. Vielä pitäisi saada kiinni emo ja yksi pentu. Jos emoa ei tavoiteta, niin keväällä se tekee taas uudet pennut. Ellei se sitten jäädy talvella kuoliaaksi.

Lähteet: YLE/Reetta Arvila