1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. korkein oikeus

KKO: 15-vuotias ei ole syntymäpäivänä rangaistusvastuussa

Korkeimman oikeuden mukaan 15-vuotias ei ole vielä syntymäpäivänään rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan. KKO otti kantaa asiaan purkamalla Seinäjoen käräjäoikeuden 15-vuotiaalle antaman tuomion.

Kuva: Yle

Tuomio purettiin siltä osin kuin teot oli tehty 15-vuotiaan syntymäpäivänä. KKO:n mielestä Seinäjoen käräjäoikeus sovelsi lakia väärin.

Aiemmassa oikeuskäytännössä ja oikeuskirjallisuudessa on puollettu kantaa, jonka mukaan rikosoikeudellisesti merkityksellinen ikä täyttyy syntymäpäivän päättyessä. Esimerkiksi rikoksentekopäivänä 18-vuotta täyttäneen on katsottu tehneen rikoksensa 15, mutta ei 18 vuotta täyttäneenä.

Nuorukainen syyllistyi 15-vuotissyntymäpäivänään kesäkuussa 2009 varkauden yritykseen ja vahingontekoon. Syntymäpäivänsä jälkeen hän syyllistyi vielä useisiin muihin rikoksiin eri puolilla Etelä-Pohjanmaata ja Keski-Pohjanmaalla. Hänet tuomittiin rikoksista yhteiseen neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, jonka koetusaika päättyy ensi keväänä.

Poikkeuksellista tuomion purkua haki Seinäjoen käräjäoikeuden laamanni. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus joutuu määräämään rangaistuksen uudelleen.

Rikoslain säännösten mukaan rangaistusvastuun edellytyksenä on, että tekijä on teon hetkellä täyttänyt viisitoista vuotta. Korkeimman oikeuden mukaan vastuuikäraja voitaisiin määritellä syntymähetken perusteella.

Syntymäajasta ei rikosasioissa ole kuitenkaan käytännössä saatavissa syntymäpäivää tarkempaa selvitystä. Tämän vuoksi korkein oikeus katsoo, että säännöstä on tulkittava vakiintuneen käytännön mukaisesti syytetyn eduksi.