Käsiala kärsii harjoituksen puutteesta

Tietokoneiden myötä kirjoittamisen kulttuuri on muuttunut. Siistiä käsialaa kirjoitetaan useimmiten vain koulussa ja tämän vuoksi lukiolaistenkin käsiala voi olla suttua. Nykyään opetettava käsiala lienee jo neljäs versio vanhasta kaunokirjoituksesta.

Kotimaa
Käsiala
Moni kirjoittaa käsin enää vain kauppalapun ja oman nimensä.YLE Etelä-Karjala

Lasten ja nuorten käsiala ei saa enää kovin paljon harjoitusta, sillä usein kynää käytetään vain läksyjen tekemiseen.

- Kotona kirjoitetaan käsin hyvin vähän, ehkä juuri vain kauppalappu tai viesti vanhemmille. Käsialaharjoitusta ei tule kuin läksyjen muodossa, kertoo Savitaipaleen ala-asteen opettaja Anna Leinonen.

Lukion äidinkielen opettaja Maarit Kivimäki kertoo, että oppilaat kirjoittavat edelleen käsin lähes joka tunti. Silti käsiala on toisilla heikoissa kantimissa.

- Toisille se pelkkä paperille osuminen tuntuu olevan vaikeaa. Joukosta löytyy toki myös kaunista käsialaa, kertoo Savitaipaleen lukion opettaja Maarit Kivimäki.

Käsiala tekee vaikutuksen

Maarit Kivimäki kertoo, että hyvällä käsialalla voi tehdä vaikutuksen. Hänen mukaansa käsialaa saa petrattua sillä, että malttaa keskittyä kirjoittamiseen.

- Asiasisältökin himmenee, jos käsiala on sotkuista.

Ala-asteen opettaja Anna Leinon kertoo, että käsiala kertoo persoonasta.

- Kyllä sieltä näkee ne suharit. He, jotka ovat muutenkin vauhdikkaita, niin käsialakin on sen näköistä. Rauhallisempi ja harkitsevampi tekee kauniita kaaria, kuvailee opettaja.

Kaunokirjoitus on nykyisin käsialaa

Anna Leinonen kertoo, että nyt käytössä oleva opetettava käsiala on muuttunut paljon alkuperäisestä kaunokirjoituksesta.

- Kollega muistele, että olisiko nyt meneillään neljäs versio. Koukeroita on suoristettu ja ajateltu käytännöllisyyttä. Käsiala on mennyt enemmän tekstauksen suuntaan.

Oppilaat puhuvat koulussa käsialasta, kaunokirjoitus -termiä ei enää tunneta.

- Edelleen on olemassa tarkat ohjeet siitä, miten kirjaimet sidotaan toisiinsa. Käytännössä on kuitenkin tärkeintä, että kirjoitus on kaunista ja siitä saa selvän.

Myös kirjoitettavien kirjaimien ulkonäkö on kokenut suuriakin muutoksia.

- Kaunokirjoituksen ja nykyisen käsialan välillä on suuriakin eroja. Esimerkiksi s- ja r- kirjaimet kirjoitetaan nykyisin kuten tikkukirjaimissa, havainnollistaa Savitaipaleen ala-asteen opettaja Anna Leinonen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala