Kaarlo Kalliala valittiin Turun piispaksi

Hiippakuntadekaani Kaarlo Kalliala on valittu Turun arkkihiippakunnan piispaksi suoraan piispanvaalin ensimmäisellä kierroksella. Hän sai vaalissa kaikkiaan 431 ääntä.

Kotimaa
Kaarlo Kalliala, Turun arkkihiippakunnan piispa.
Kaarlo KallialaAntti Partanen

Ensimmäisellä kierroksella valituksi tuleminen edellytti yli puolta annetuista äänistä. Annettuja ääniä oli 779.

Vastaehdokkaista kirkkoherra Aino Vesti keräsi 219 ääntä ja kirkkoherra Martti Hirvonen 111 ääntä.

TL Kaarlo Kalliala (s. 1952) itse yllättyi ensimmäisen kierroksen äänimäärästään, vaikka hän ennakkosuosikin viittaa kantoikin.

- Odotin kyllä, että Aino Vestin äänimäärä alkaisi kolmoselle. En missään vaiheessa pitänyt tätä ensimmäisellä kierroksella voittoa selvänä.

Vaalin ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 88,93. Äänioikeus oli yhteensä 870 Turun arkkihiippakunnan äänioikeutetulla papilla, lehtorilla ja maallikkovalitsijalla.

Yhtenäisyyttä hakemaan

- Piispuutta ei voi hoitaa yksin. Vaalissa ei ollut voimakasta vastakkainasettelua ja tulevaisuus näyttää, että hiippakuntaa rakennetaan yhdessä, Kalliala sanoo.

Homokeskustelu on jakanut kirkkoa ja suomalaisia viime viikkoina. Kallialan mukaan kirkon on nyt valittava suunta, johon mennä.

- Vastalääkettä ei ole, muuta kuin se, että kirkko koettaan tärkeäksi. Meidän pitäisi miettiä sitä, mihin suuntaan meidän pitäisi mennä ja mitä pitäisi pohtia. Varmasti Kristuksen seuraaminen olisi se, joka asettaisi meidät tasa-arvoiseen ja yhdenvertaiseen tilanteeseen. Se voisi rikkoa tätä aika onnetonta vastakkainasettelua joka meillä nyt on, Kalliala pohtii.

Vihkiminen loppiaisena

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli vahvistaa äänestystuloksen tuomiokapitulin istunnossa 1. marraskuuta.

Uusi piispa aloittaa virassaan 1.1.2011. Virkaan vihkiminen toimitetaan Turun tuomiokirkossa loppiaisena 6.1.2011.

Kaarlo Kalliala valmistui teologian kandidaatiksi vuonna 1977, ja hänet vihittiin papiksi samana vuonna. Teologian lisensiaatin tutkinnon Kalliala suoritti vuonna 1982.

Kalliala on työskennellyt 1980-luvulla muun muassa Suomen Haagin suurlähetystön pappina ja merimiespastorina Rotterdamissa. Vuosina 1989–98 hän työskenteli Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniajohtajana ja vuodesta 1998 lähtien Turun arkkihiippakunnan pääsihteerinä ja myöhemmin hiippakuntadekaanina.

Lähteet: YLE Turku