1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

James Bondin erikoisauto myytiin huutokaupassa

James Bondin, elokuvien salaisen agentin Aston Martin DB5 on myyty huutokaupassa Lontoossa. Autossa ovat tallella elokuvissa käytetyt erikoisvarusteet.

kulttuuri
James Bondin elokuvissa käyttämä Aston Martin DB5 -auto.
James Bondin elokuvissa käyttämä Aston Martin DB5 -auto.Reuters-TV

Ostaja, amerikkalainen liikemies Harry Yeaggy, sai loistoauton yllättävän halvalla. Myyntihinta oli lopulta 2,6 miljoonaa puntaa eli noin kolme miljoonaa euroa, kun hintatoive oli noin miljoonan korkeampi.

Kyseessä on sama auto, jolla Sean Connery hurjasteli elokuvissa 007 ja Kultasormi (1964) sekä Pallosalama (1965).

Auton erikoisvarusteet ovat tallella, ja monet niistä toimivat. Huutokauppaliikkeen edustaja kertoo konekiväärien olevan paikallaan, joskaan ne eivät tiettävästi ammu. Rekisterikilpi vaihtuu pyörähtämällä, vaihdekepin pää aukeaa ja paljastaa heittoistuimen laukaisimen.

Autossa on myös luodinkestävä päällys, tutka, irrotettava katto, sekä laitteet öljyvanan, nastojen ja savuverhon levittämiseen.

Ylpeä omistaja aikoo asettaa auton näytille Ohiossa sijaitsevaan yksityiseen automuseoonsa.

Aston Martinin edellinen omistaja, Pennsylvaniassa asuva elokuvatuottaja Jerry Lee, osti auton vuonna 1969 aikoen käyttää sitä hyväntekeväisyystarkoituksiin. Auto oli kuitenkin lähes kaiken aikaa hänen kotiinsa rakennetussa erikoishuoneessa, eikä sitä käytetty 41 vuoden aikana kuin parisen kertaa.

Ennen keskiviikkoista huutokauppaa autoa esiteltiin kuitenkin Britanniassa, Saksassa, Monte Carlossa, New Yorkissa ja Hongkongissa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi