Köyhyys vaikuttaa nuorten kaverisuhteisiin

Nuoret murehtivat perheen raha-asioita. He eivät pidä niitä vain aikuisten asiana, sillä taloudellinen tilanne vaikuttaa nuoren harrastusmahdollisuuksiin ja asemaan kaveripiirissä.

Kotimaa
Nuori nainen kävelee yksin kadulla Helsingissä.
YLE

Vaatteet, elektroniikka ja vapaa-ajanviettotavat paljastavat teinille, onko esimerkiksi kaverin perheellä rahaa vai ei.

- Rahakkailla on uudet merkkivaatteet ja aina rahaa ostaa välipalaa ja käydä koulun jälkeen kaupassa, kirjoittaa Mannerheimin lastensuojeluliiton kyselyyn vastannut 17-vuotias poika.

Vähävarainen nuori saattaa jäädä porukan ulkopuolelle, säälin kohteeksi tai koulukiusatuksi. Hän saattaa jättäytyä itse pois kaveriporukasta, jos hänellä ei ole rahaa tehdä samoja asioita kuin muut.

Kyselyyn vastanneet kertoivat, etteivät kehtaa pyytää vanhemmilta edes sellaisia asioita, joita tarvitsevat. He kokevat syyllisyyttä myös siitä, että vanhemmat eivät voi hankkia itselleen mitään.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto kysyi viime kesänä internetin yhteisöpalvelu IRC-galleriassa nuorilta kokemuksia toimeentulovaikeuksista. Kyselyyn vastasi lähes 1 200 13-18 -vuotiasta.

Kysely on osa MLL:n ja Kotivinkin yhdessä tekemää kartoitusta. Siinä kysyttiin, miten taantuma vaikutti lapsiperheiden elämään.

Yksinhuoltajaperheitä viidennes, köyhien määrä kasvaa

Lapsiperheiden suhteellinen köyhyys on lisääntynyt 15 vuodessa merkittävästi.

Lapsiköyhyysaste eli pienituloisiin kotitalouksiin kuuluvien lasten osuus kaikista lapsista oli vuonna 1995 alle viisi prosenttia. Vuonna 2008 se oli yli 13 prosenttia. Yksinhuoltajaperheistä pienituloisia oli kaksi vuotta sitten lähes 30 prosenttia. Yksinhuoltajaperheitä on nykyisin viidennes kaikista lapsiperheistä.

MLL vaatii eduskuntavaaliohjelmassaan, että lapsilisän yksinhuoltajakorotuksen tasoa nostetaan tai vaihtoehtoisesti yksinhuoltajille luodaan korotettu kunnallisveron perusvähennys.

Lähteet: YLE Uutiset