Shellin huoltamot Suomessa ja Ruotsissa St1:lle

Shell myy Suomen ja Ruotsin huoltamoliiketoimintansa Keele Oy:lle, joka taas on St1:n enemmistöosakas. Kauppaan kuuluu yhteensä 560 huoltamoa, joista 225 on Suomessa. Kauppa vaatii kilpailuviranomaisten siunauksen. Yhdistymisen myötä St1-ketjusta tulee suurin bensiininmyyjä Suomessa.

talous
Mies tankkaa autoansa.
Suomalainen energiayhtiö ST ykkönen ostaa Shellin huoltamot Suomessa ja Ruotsissa. Puolen miljardin kauppa nostaa ST ykkösen bensiininmyynnin markkinajohtajaksi Suomessa.

Jättikauppaan kuuluu myös raskaan kaluston polttoaineverkoston molemmissa maissa ja Shellin Göteborgin jalostamo.

Ostaja saa 640 miljoonan dollarin eli noin 457 miljoonan euron kaupassa myös Shellin bulk fuel -liiketoiminnat ja Shellin Ruotsin merenkulun tuotteisiin liittyvät toiminnat.

Kauppa vaatii kilpailuviranomaisten siunauksen. Toteutuessaan St1 nousee bensiinin jakelussa Suomen markkinoiden johtajaksi.

St1 hakee kassavirtaa tulevaisuutta varten

ST1 hakee kaupan kautta kassavirtaa, joka mahdollistaa yhtiön perimmäisen strategian toteuttamisen.

- Strategiamme on olla johtava jäteperäisten biopolttoaineiden teknologiavalmistaja globaaleilla markkinoilla. Se tarkoittaa sitä, että meidän pitää saada fossiilisten polttoaineiden myynti kannattamaan niin hyvin, että siitä syntyy kassavirtoja, joiden avulla se voidaan toteuttaa, kertoo St1:n omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen.

Anttosen mukaan St1:llä on nyt ongelmia kannattavuuden osalla. Tällä kaupalla sitä yritetään korjata, jotta yhtiö voi myöhemmin viedä suomalaista teknologiaa maailmalle.

Shell pysyy katukuvassa.

Shell-merkki ei kaupasta huolimatta häviä katukuvasta, sillä huoltamo- ja raskaan kaluston verkostot jatkavat kauppasopimuksen mukaisesti Shell-merkin alla.

Shellin ja St1-asemien yhdistäminen johtaa kuitenkin siihen, että huonosti kannattavia jakeluasemia suljetaan.

- Huonosti kannattavia pisteitä suljetaan ja sitä kautta yritetään saada verkoston keskimyyntiä ylöspäin. Se on edellytys sille, että vihdoinkin saamme kannattavaksi tämän toiminnan, St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen toteaa.

St1 on suomalainen energiayhtiö. Yhtiö perustettiin 1995, ja se osti Esson 2007. St1:llä on Suomessa 390 jakeluasemaa ja Ruotsissa 200. Norjassa asemia on 40 ja Puolassa 15.

Lähteet: YLE Uutiset