Sinisilmäisyys on entistä harvinaisempaa

Jos vanhemmilla on ruskeat silmät niin lapsilla on silloin myös rus… eiku, jos lapset ovat ruskea- ja sinisilmäi… eiku, miten se silmien väri määräytyikään? Nykyään silmien värin määräytymisestä tiedetään enemmän ja eri kansojen sekoittuessa sinisilmäisyys muuttuu harvinaisemmaksi piirteeksi.

terveys
Silmät
YLE / Niina Koskela

Silmien värin määräytyminen on periaatteessa yksinkertainen asia.

- Perinteisesti koulussa on opetettu niin, että jos vanhemmat ovat ruskeasilmäisiä, voivat lapset olla ruskea- tai sinisilmäisiä, mutta jos vanhemmat ovat sinisilmäisiä, ovat lapsetkin sinisilmäisiä, kertoo eläkkeellä oleva biologian opettaja Jyrki Patomäki Heinolasta.

- Silmien värin määräytymistä käytettiin aikoinaan osana isyystestiä, koska se on niin helposti nähtävissä. Toinen samalla lailla määräytyvä asia on korvan nipukka. Kannattaa tosin muistaa, että poikkeuksiakin on ja nykyään näistä asioista tiedetään enemmän, muistuttaa Patomäki.

Silmien väriin vaikuttaa monta tekijää

Nykyään silmien väriin katsotaan vaikuttavan kolme geeniä. Myös ympäristötekijöillä uskotaan olevan vaikutusta, kertoo Wikipedia.

Ihmisillä esiintyy kolmea silmien väriin vaikuttavaa geeniä, eli ruskeaa, sinistä ja vihreää. Ympäristötekijöistä erityisesti melaniinin määrän uskotaan vaikuttavan silmien väriin.

Vaaleita silmiä, eli sinisiä, vihreitä, turkooseja ja harmaita esiintyy eniten eurooppalaisissa kansoissa. Muualla maailmassa esiintyy enimmäkseen ruskean eri sävyjä. Kansojen sekottuessa sinisilmäisyys on entistä harvinaisempi piirre.

Lähteet: YLE Lahti