1. yle.fi
  2. Uutiset

Veri vähissä lihatiskeissä

Suomalaisessa ja savolaisessa ruokaperinteessä veri on ollut tärkeä ruuan raaka-aine. Veriohukaisia löytyy eineshyllystä toki edelleenkin. Veren käyttö on kuitenkin vähentynyt vuosien saatossa.

Lihan ja lihatuotteiden vähittäiskauppa
Pakattua naudan lihaa
Arja Lento/YLE

Kuopion kauppahallissa liikkuu runsaasti väkeä perjantaipäivänä. Väki täydentää ruokavarastojaan viikonlopun varalle. Lihatiskin eteen muodostuu jopa jonoa. Yksi haluaa jauhelihaa, toinen lampaanpaistia. Menneiden vuosien myyntiartikkeli loistaa lihakauppiaan hyllyssä poissaolollaan. Verta ei kauppiaan valikoimasta löydy.

- Kysyntää ei ole, kiteyttää lihakauppias Eero Perämaa. Pakastettua verta ei kannata näin pienen liikkeen hankkia, sillä pienin erä on 50 pulloa. Kyllä niistä suurin osa päätyy kaatopaikalle, kun viimeinen myyntipäivä kuluu umpeen, Perämaa jatkaa.

Nuoria ei kiinnosta

Veriohukaiset ovat varmasti tunnetuin ruoka, johon verta käytetään. Toki savolaisesta ruokaperinteestä löytyy omakin verellä höystetty herkku, nimittäin Kiuruvedellä syntynyt mykyrokka. Myös veripalttu on perinteikäs veriruoka. Väen ikääntyessä monet ruuat uhkaavat vaipua unholaan, sillä nuorisoa veren kanssa kokkaaminen ei kiinnosta.

- Monelle nuorelle veren käyttöön liittyy varmasti myös eettisiä kysymyksiä, arvelee lihakauppias Perämaa.

Tarjonnan puute myös kismittää. Jauhelihaostoksille kauppahalliin saapunut Hannele Kari tunnustautuu veriruokien ystäväksi. Etenkin veriohukaiset rouvalle maistuvat.

- Veriruoat ovat valitettavasti jääneet pois ruokavaliosta, kun verta ei kaupoissa ole saatavilla, Kari harmittelee. Eineksiä emme suostu periaatteesta syömään, hän jatkaa.

Helppo ja maistuva raaka-aine

Verta on hyödynnetty historiassa etenkin syksyisin. Sadonkorjuun aikaan maataloissa usein myös teurastettiin kotieläimiä. Tiukkoina aikoina eläimet hyödynnettiin lähes kokonaan, niin nahat ja luut kuin luonnollisesti lihatkin. Myös veri otettiin talteen ja käytettiin ruuanvalmistukseen. Lihakauppias Perämaa suositteleekin kokeilemaan veren käyttöä ennakkoluulottomasti.

- Pakasteveri pitää sulattamisen jälkeen käyttää välittömästi, muuten sen käyttö on helppoa. Mausteita veren kanssa ei juuri tarvita, sipuli ja suola riittävät, hän neuvoo.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi