Autoliitto: Shell-kauppa voi nostaa bensan hintaa

Autoliitto pelkää kilpailun vähenemisen nostavan polttoaineiden hintoja Suomessa. Keskiviikkona uutisoitiin suurkaupasta, jossa Shellin huoltamot siirtyvät suomalaisen ST1:n omistukseen. ST1:n mukaan kuluttaja ei juuri muutosta huomaa - Autoliiton arvion mukaan kauppa ei kuitenkaan ole autoilijan etu.

talous
Nainen tankkaa autoa Shellin huoltoasemalla Helsingissä.
YLE

Jos kilpailuviranomaiset hyväksyvät keskiviikkona ilmoitetun bensa-alan jättikaupan, ST1:stä tulee markkinajohtaja Suomessa ohi S-ryhmän ABC:n ja Nesteen, ja 225 simpukka-logosta tunnettua huoltamoa vaihtaa omistajaa.

ST1:n hallituksen puheenjohtajan ja omistajan Mika Anttosen mukaan yhtiö ostaa Shellin huoltamot, jotta se saa perusliiketoiminnastaan rahaa biopolttoaineiden tuotantoon ja teknologiaan. Bensanmyynti on siis saatava kannattavaksi.

- Pienempiä pisteitä, joissa kannattavuus on ollut huono tai se on ollut tappiollista, voidaan nyt sulkea ilman että kuluttajien meidän tarjoamaa verkostopeittoa heikennetään, Anttonen sanoo.

Muuten kauppa ei Anttosen mukaan kuluttajaa kosketa.

- Kuluttajalle tässä ei ole kovin suurta merkitystä, koska Shell jatkaa brändinakin ainakin seuraavat viisi vuotta. Ehkä suurin merkitys on ST1:n ja Shellin asiakkaille siinä, että korttien ristiinkäyttö tulee voimaan muutaman kuukauden sisällä, Anttonen pohtii.

Autoliitto: Ei ole autoilijoiden etu

Autoliitto pelkää kuitenkin polttoaineiden hintojen nousevan.

- Kyllä me olemme sitä mieltä, että se tulee vähentämään kilpailua ja tätä kautta tietenkään ei ole autoilijoiden etu, sanoo liiton hallituksen puheenjohtaja Martti Merilinna.

Myöskään Shell-brändin säilyminen ei herätä luottamusta liitossa.

- Sehän näyttää siltä, että kaikki olisi ennallaan, mutta tosiasiassa näiden brändien takana omistus on keskittynyt ja kilpailu pienentynyt. Ja talouden peruslakien mukaan tällainen tilanne ei ainakaan tule laskemaan hintoja, Merilinna sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset