1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ampumaradat

Lyijy pilaa ampumaradan maaperän

Lyijyhauleista irtoaa ampumaratojen maaperään haitallista lyijyä. Tietoa vahvistaa perjantaina tarkastettu Hälvälän ampumarata-alueesta tehty väitöstutkimus. Kanta- ja Päijät-Hämeessä on pohjavesialueilla kymmeniä vanhoja ampumaratoja, joilla lyijy on pilannut maaperän.

ampumaradat
Nan Hui tutki väitöksessään Hälvälän ampumaradan sieniä ja bakteereja.
Nan Hui tutki väitöksessään Hälvälän ampumaradan sieniä ja bakteereja.YLE / Juha-Pekka Huotari

Hollolan Hälvälän vanhalla ampumaradalla käydään sienestämässä ja marjastamassa. Sitä ympäristöinsinööri Tuomo Korhonen Hämeen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta ei kuitenkaan suosittelisi.

- Se ei välttämättä ole turvallista. Sienissä ja marjoissa saatta ollaa haitallisia pitoisuuksia lyijyä, Korhonen sanoo.

Hälvälän vanhalla ampumaradalla ei ole ammuttu enää yli 20 vuoteen. Alue näyttääkin nykyään tavalliselta metsältä.

Sammalmättään alta löytyy kuitenkin valtavia määriä pieniä lyijyhauleja.

Uutta tietoa lyijyn vaikutuksista

Perjantaina tarkastettu uusi väitöstutkimus kertoo, että Hälvälän ampumaradalla kasvavat sienet reagoivat lyijyyn. Tutkija Nan Huin mukaan riskinä on, että lyijyä päätyy pitkällä aikavälillä myös pohjavesiin.

Nykyisillä haulikkoradoilla käytetään yhä lyijyhauleja. Ympäristölupia myönnetään radoille tiukoin ehdoin.

- Nyt on kehitteillä tekniikoita, joilla hauleja saataisiin kerättyä pois eikä uutta pilaantumista aiheutuisi. Toisaalta on ruvettu seuraamaan myös pohjaveden laatua, kertoo Tuomo Korhonen Hämeen ELY-keskuksesta.

Korhosen mukaan Nan Huin tutkimus tuo uutta tietoa lupakäsittelyihin.

- Suositus on, että ampumaradat siirrettäisiin muualle kuin pohjavesialueille.

Puhdistus olisi hankalaa

Korhosen mukaan maaperän puhdistamista ei olla harkittu entisillä ampumaradoilla. Vanhoja metsittyneitä ampumaratoja löytyy Suomesta satoja.

- Maan puhdistamisessa on riskinä, että lyijy lähtee myllätessä liikkeelle ja leviää, Korhonen kertoo.

Lyijyhaulille ei vaihtoehtoa

Hälvälän uudella ampumaradalla on ympäristölupa vuoteen 2015 saakka. Lupamääräyksiin kuuluu, että radalle ammutuista hauleista kerätään reilu puolet talteen. Loput jäävät luontoon.

- Hälvälä on Suomen ainoa ampumarata, jossa hauleja kerätään talteen, sanoo Lahden Ampumaseura -yhdistyksen ympäristövastaava Erkki Roine.

Toisaalta lyijyhauleista ei voida luopuakaan.

- Ei ole parempaa vielä keksitty. Meillä on myös Metsähallituksen kanssa vuokrasopimus, jonka mukaan puuston takia ei voida käyttää muuta kuin lyijyä, Roine toteaa.

Lähteet: YLE Lahti / Sara Malmberg

Lue seuraavaksi