Rekkakuskien vatsamakkaroille kyytiä

Raskaan liikenteen kuljettajille suunnitellaan räätälöityjä ruoka- ja kunto-ohjeita. UKK-instituutin tutkimuksessa etsitään tehokkaita tapoja edistää rekka- ja linja-autokuskien terveellisiä elintapoja. Metrimies-tutkimuksessa on mukana toistasataa rekkamiestä, joiden vyötärönympärys on vähintään metrin.

terveys
Rekkakuski tarkistaa renkaiden ilmanpaineen
Tuula Nyberg

UKK-instituutti seuraa tutkittavia rekkakuskeja kahden vuoden ajan. He saavat ruokaan, liikuntaan ja hyvään uneen liittyvää ohjeita. Tavoitteena on, että jokainen metrimies laihduttaa ainakin 10 prosenttia painostaan.

Epäsäännöllistä työaikaa tien päällä painavia kuskeja rassaavat usein unihäiriöt, päiväaikainen väsymys, ylipaino, vähäinen liikunta ja kehnot ruokailutottumukset. Ravitsemusterapeutti Jatta Puhkala opastaa ammattikuskeja säännölliseen ateriarytmiin.

- Kannattaa syödä säännöllisin väliajoin eikä isoja annoksia harvoin tai napostella jotain koko ajan. Näin ratin takana jaksaa paremmin eikä tule väsymisen hetkiä, kun ei ole syönyt pitkään aikaan.

Vyötäröltä suli useita senttejä

Naantalilainen Hemmo Salonen on paiskinut rekkakuskin töitä 40vuotta. Hän on elänyt UKK-instituutista saamiensa ohjeiden mukaan vuoden.

- Monenlaiset tytönhupakot ovat lykänneet kaikenlaisia ohjeita, naurahtaa Salonen.

- Ensi alkuun tuntui, ettei kaikenmaailman kaalisalaatteja viitsi mättää, mutta ei ne ohjeet enää tunnu niin pahoilta. Kyllä vanha koirakin näköjään oppii uusia temppuja.

UKK-instituutin tutkijat seuraavat Salosen vyötärönympärystä ja rasvaprosenttia sekä ottavat verikokeita ja tekevät terveyskuntotestin. Mittanauha todistaa, että vuoden ponnistelut ovat kannattaneet, sillä Salosen vyötäröltä on sulanut vuoden aikana lähes kymmenen senttiä. Hän aikoo jatkaa samaa tietä.

- Ei kai tässä nyt kannata repsahtaa. Siinähän menee koko vuoden työ hukkaan, jos minä siirtyisin hampurilaisten ja makkaraperunoiden syöjäksi. Se ei enää toimi.

Metrimies- tutkimuksen tulokset valmistuvat vuonna 2012. Tulosten perusteella laaditaan työterveyshuoltoon neuvontapaketti jaettavaksi epäsäännöllistä työaikaa tekeville kuljettajille. Tutkimus toteutetaan työterveyslaitoksen, UKK-instituutin ja tutkimuskeskus Vitalmedin yhteistyönä.

Lähteet: YLE Uutiset / Ulla Meriläinen