Elämän suojelusta päästiin sopuun

Japanissa kokoontuneet yli 200:n maan edustajat ovat sopineet uusista toimista uhanalaisten eliölajien suojelemiseksi. YK:n alainen kokous sopi vuoteen 2020 ulottuvasta ohjelmasta luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja luonnonvarojen hyödyn tasapuoliseksi jakamiseksi.

Ulkomaat

Nagoyassa, Japanissa pidetty ympäristöministerien kokous tahtoo jarruttaa luonnon monimuotoisuuden ohenemista. "Tehokkaina ja kiireellisinä" keinoina kokous mainitsi muun muassa saastumisen hillitsemisen, metsien ja korallien suojelun, luonnonsuojelualueiden lisäämisen sekä ryöstökalastuksen hillitsemisen.

Kokouksen merkittävimpänä päätöksenä pidetään kansainvälistä sitoutumista suojella 17 prosenttia maa-alasta ja kymmenen prosenttia rannikoista ja merialueista. Tällä hetkellä vain 13 prosenttia maasta ja yksi prosentti meristä on suojeltu.

Kööpenhaminan ympäristökokouksen jälkeisessä apeassa ilmapiirissä pidetään kansainvälisen 20-kohtaisen sovun löytymistä luonnon monimuotoisuudesta merkittävänä.

Edelleenkään tosin Yhdysvallat ei allekirjoita sopimusta. Monet ympäristöjärjestöt pitävät sopua muutoinkin liian vaatimattomana.

Kyse on miljardeista dollareista ja kiista on ollut osaltaan myös rikkaiden ja köyhien maiden välinen.

Lähteet: Reuters, AFP