Havaiji maistuu hittidrinkeissä

Trenditietoinen ymmärtää nykyään baaritiskillä mainita sanan tiki. Myös twistata-verbin vilauttaminen kielii drinkkitietoisuudesta.

Alkoholipitoiset juomasekoitukset
Dyynin ravintolapäällikkö ja muuta henkilökuntaa koristelemassa drinkkejä
Vesa Kippola

Juomasuosikit tulevat ja menevät. Osa drinkeistä päätyy klassikoiksi, osa jää hetken huviksi. Kalajokisen Dyynin ravintolapäällikkö Teemu Knuutila kertoo, että nyt maailmalla ovat suosiossa tikijuomat: havajilaiset, vahvat, rommipohjaiset koristellut sekoitukset.

Uskallus on sana, jota peräänkuulutetaan drinkkien kokoamisessa. Rohkeasti mausteita, rohkeasti koristeita.

Amppari retrolistalta

80-luvun lopussa Kalajoellakin ryystettiin sinisiä enkeleitä, lumipalloja, ampiaisia ja auringonnousuja. Nostalgiahenkiset löytävät nuoruuden suosikkinsa edelleen drinkkilistalta, tosin retro-osastolta.

- Nykyään juodaan lähinnä mojito- ja roskatyyppisiä juomia, kertoo Knuuttila.

Mojito on juoma, joka alun perin tehtiin rommista, limetistä, soodavedestä, vihermintusta ja sokeriruokomehusta. Roskat ovat caipiroska-juomia, sekoituksia, jotka syntyvät mm. sokerista, limestä ja vodkasta.

Klassikot pitävät pintansa Kalajoellakin. Baarissa sekoitetaan hetkessä asiakkaalle Valkovenäläinen, Bloody Mary tai KossuBattery.

Drinkin valmistus on viihdettä

Drinkkikulttuurissa juoman valmistus on oma ohjelmanumeronsa. Ravintola Dyyni on järjestänyt asiakkailleen drinkworkshoppeja, missä osallistujat ovat päässeet oikeilla ravintolavälineillä tekemään drinkkikokeilujaan.

Henkilökunta on itse käynyt Pihvituvan kollegojen kanssa opissa Amsterdamissa.

- Meitä rohkaistiin twistaamaan vanhoja klassikoita uusilla juomilla ja kannustettiin mausteiden käyttöön. Opimme, että mitään sellaista juomasekoitusta ei oikestaan ole, jota ei voisi twistata.

Ravintoloiden nimikkopaukut ovat tuttu juttu ympäri maailmaa.

- Esimerkiksi Suomessa voi kapakoissa olla aivan samanlainen ”talon oma” juoma tarjolla eri nimillä. Ranta on meillä aika yleinen drinkin nimi, mutta enemmän kalajokisuus näkyy paikallisten makujen suosimisena raaka-aineena ja mausteina. Yksi esimerkki on tyrnin käyttö drinkeissä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa